
Savršeno rastresit pirinač nije naučna fantastika: Uz ovih sedam trikova uspeh je zagarantovan
Idealno rešenje za pilav, salate, pa i sutlijaš

Ako ste ikada imali problem sa lepljivim pirinčem, znajte da niste jedini. Mnogima je ovo jedna od najčešćih kuvarskih muka. Ipak, uz nekoliko jednostavnih trikova, možete da postignete savršen, rastresit pirinač svaki put.
Evo nekoliko saveta kako da izbegnete lepljiv pirinač i dobijete teksturu koju želite:
1. Temeljno ispiranje pirinča
Jedan od ključnih koraka je temeljno ispiranje pirinča pre kuvanja. U mnogim vrstama pirinča, naročito u onim koji se koristi za pilav i slična jela, nalaze se skrobne komponente koje mogu izazvati lepljenje. Da biste ih uklonili, stavite pirinač u cediljku i ispirajte ga pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Ovo će pomoći da pirinač ostane rastresit.
Profimedia
2. Pravilna proporcija vode i pirinča
Veoma je važno da koristite pravu količinu vode. Standardni odnos za kuvanje pirinča je obično 1:2 (jedna šolja pirinča za dve šolje vode), ali zavisi od vrste pirinča. Na primer, za pirinač dudog zrna može biti dovoljno i 1:1.5. Previše vode može dovesti do toga da pirinač postane vodenast i lepljiv, dok premalo može izazvati da se osuši ili čak sagori. Preporučljivo je da uvek pratite uputstva na pakovanju.
3. Kuvanje na laganoj vatri
Kuvanje pirinča na prejakoj vatri može izazvati da se voda brzo ispari, a pirinač ostane nedovoljno skuvan ili lepljiv. Kada voda počne da ključa, smanjite vatru na najnižu i pokrijte šerpu. Ostavite pirinač da se kuha u miru, bez mešanja, kako bi se svako zrno ravnomerno skuvalo.
Pixabay
4. Pirinač na pari
Za još bolji rezultat, možete koristiti metodu parenja. Ova tehnika daje pirinču mogućnost da se ravnomerno skuva i zadrži vlagu, što doprinosi rastresitoj teksturi. Uzmite šerpu sa odgovarajućim poklopcem i stavite pirinač u cediljku iznad šerpe sa ključalom vodom. Pokrijte i kuvajte 15-20 minuta.
5. Odmaranje pirinča nakon kuvanja
Kada je pirinač gotov, nemojte odmah sklanjati poklopac. Ostavite ga da odstoji još nekoliko minuta, kako bi para završila svoj posao i pomogla da se zrna pirinča opuste. Zatim, pomoću viljuške, nežno promešajte pirinač da biste odvojili zrna i učinili ih rastresitim.
Pixabay
6. Dodavanje malo ulja ili putera
Ako želite dodatni sloj ukusa i sprečavanje lepljenja, možete dodati kašičicu maslinovog ulja ili putera u vodu dok se pirinač kuva. Ovo ne samo da će pomoći u očuvanju rastresite teksture, već će pirinču dati bogatiji ukus.
7. Odabir pirinča
Vrsta pirinča koju birate takođe ima veliki uticaj na krajnji rezultat. Za rastresiti pirinač, preporučuju se pirinč dugog zrna, basmati ili jasmin. Ove vrste imaju duža zrna i manje skroba, što im omogućava da se ne lepe pri kuvanju.

BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari