aktuelno

Domaća supa krepi telo i greje dušu, a evo šta uvek pokvari ovo jelo koje miriše na detinjstvo

08.06.2025

14:49

0

Autor: K. O.

Traži vreme, pažnju i posvećenost

Domaća supa krepi telo i greje dušu, a evo šta uvek pokvari ovo jelo koje miriše na detinjstvo
Copyright Unsplash

Miris domaće supe koji ispunjava kuhinju često nas podseti na detinjstvo, porodične ručkove nedeljom i prijatnu atmosferu oko porodičnog stola. Iako deluje kao jednostavno jelo — voda, povrće, meso i začini — dobra supa zahteva mnogo više od pukog ubacivanja sastojaka u šerpu. Zaista kvalitetna supa traži vreme, pažnju i posvećenost svakom koraku.

Previsoka temperatura

Jedna od najčešćih grešaka u pripremi supe jeste kuvanje na prevelikoj temperaturi. Kada supa ključa previše, dolazi do mutnoće i gubi se jasnoća ukusa. Najbolje je kuvati je lagano, da blago vri — tako sastojci postepeno otpuštaju svoje arome, što rezultira bogatijim i uravnoteženijim ukusom.

Povrtne supe obično zahtevaju bar 45 minuta kuvanja, dok supe sa mesom često treba kuvati i nekoliko sati. Što se duže kuva, to je ukus dublji i složeniji.

Domaća supa krepi telo i greje dušu, a evo šta uvek pokvari ovo jelo koje miriše na detinjstvoProfimedia
 

Povrće se ne priprema pre ubacivanja u lonac

Još jedan koristan, ali često preskočen korak, jeste priprema povrća pre nego što se ubaci u lonac. Umesto da se sirovo povrće odmah dodaje u vodu, preporučuje se da se prvo kratko proprži na malo ulja ili putera. Time se naglašava njegova prirodna slatkoća i aroma, pa krajnji rezultat bude zaokruženiji i punijeg ukusa.

Domaća supa krepi telo i greje dušu, a evo šta uvek pokvari ovo jelo koje miriše na detinjstvoFreepik
 

Odnos vode i ostalih sastojaka

Pravilan odnos vode i ostalih sastojaka takođe je od velike važnosti. Ako je vode previše, supa će biti bleda i razvodnjena. Ako je premalo, može postati pregusta i preslana.

Vodu je najbolje dolivati postepeno i dozvoliti da deo tečnosti ispari tokom kuvanja, čime se lakše regulišu gustina i jačina ukusa.

Domaća supa krepi telo i greje dušu, a evo šta uvek pokvari ovo jelo koje miriše na detinjstvoPixabay
 

Obazrivo sa začinima

Kod začina, naročito soli, savet je da budete obazrivi. Ne bi trebalo dodavati previše soli na samom početku jer kako supa vri i redukuje se, ukus postaje jači.

Ako koristite bujon ili kocku, uzmite u obzir da oni već sadrže so. Najbolje je blago posoliti na početku i prilagoditi ukus tek pred kraj kuvanja.

Domaća supa krepi telo i greje dušu, a evo šta uvek pokvari ovo jelo koje miriše na detinjstvoUnsplash
 

Dobra supa ne nastaje slučajno

Prava domaća supa je rezultat pažljivog kuvanja i posvećenosti detaljima. Male promene u načinu pripreme mogu napraviti veliku razliku. Naizgled jednostavno jelo, uz malo truda, može postati pravo ukusno zadovoljstvo koje se pamti. 

BONUS VIDEO:

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike