
Mama ipak zna najbolje: Profesionalni kuvari otkrivaju važne lekcije o kuvanju koje su naučili od svojih roditelja
Mogu i vama da budu korisne

Od trikova koji štede vreme do jednostavnih tehnika za postizanje savršenog ukusa – saveti roditelja mogu svakog od nas pretvoriti u boljeg kuvara.
Pa, čak i vrhunski kuvari pamte savete svojih starijih i štaviše i dalje ih primenjuju u kuhinjama.
Ovo su neki od njih koji i vama mogu da budu korisni:
Iskoristi svaki sastojak do maksimuma
„Moja mama je uvek bila snalažljiva i ništa nije bacala. Ostatke pečene piletine pretvarala je u konži, a zagoreli pirinač s dna šerpe jeli smo kao kokice ili ga potapali u čaj od pirinča.“
Ne prosipaj ni kap ukusa
„Kad mama pravi kimči, koristi listove kupusa da pokupi ostatke začina iz činija – ni jedna kap se ne baca. Danas, kad pravim sokove na poslu, peremo posude za začine na isti način, da izvučemo maksimum.“
– Jae Jung, šef kuhinje i vlasnica restorana „KJUN“ u Njujorku
Jednostavni trikovi skraćuju pripremu
„Kašika za ljuštenje đumbira – jednostavno, efikasno i nepogrešivo. Čak i u restoranima visoke klase, i dalje je to najbolja metoda.“

Ekspres-lonac radi sve
„Mama je imala četiri ekspres-lonca različitih veličina i svakodnevno ih je koristila – za dal, čorbe, pirinač pa čak i poslastice. Naučila me je kako da uštedim vreme i pripremim više jela odjednom, bez gubitka ukusa i teksture.“
– Heena Patel, šef kuhinje i suvlasnica restorana „Besharam“ u San Francisku
Ostaci od danas – čorba za sutra
„Mama i tata su uvek čuvali korenje mladog luka i crnog luka za temeljac – govorili su da tu leži najdublji ukus. I dalje to radim kad pravim čorbe za osoblje, posebno za lečenje mamurluka.“
– Eric Choi, šef i suvlasnik restorana „C as in Charlie“ u Njujorku
Pexels
Slatko se balansira slanim i kiselim
„U našim porodicama nikada se nije preterivalo sa slatkim. Umesto toga, slatkoću smo balansirali čajem ili kafom, malo soli, pastama od orašastih plodova i kiselkastim voćem – tako se dobija složeniji i prijatniji ukus.“
– Seleste Tan & Mogan Anthony, osnivači poslastičarnice „Lady Wong“ u Njujorku i Grinviču
Začini u hodu…
„Jedna od najvažnijih stvari koju sam naučila od mame je da se začinjava postepeno i da se stalno proba. Nije se slepo držala recepta – prilagođavala je u hodu, slušajući ukus. Danas svako jelo tako pripremam.“
– Yoonsoo Park, glavni kuvar restorana „NARO“ u Njujorku
Freepik
…ali ne preteruj
„Kad sam pravio picu kod tate, rekao mi je da preterujem sa solju u paradajz sosu. Bio sam navikao na njujorški stil – sve jako začinjeno – ali tada sam shvatio da previše začina može da ubije prirodan ukus povrća.“
Začini s namerom
„Tata me naučio da prvo pomešam suve i tečne začine u činiji, pa da ih dodam u supu tek kada se temeljac zgusne i koncentriše. Tako se dobija dublji i uravnoteženiji ukus. Danas svaku supu tako pravim.“
– Donny Sirisavath, osnivač kompanije „Donko Foods“ u Dalasu
Savršen pirinač bez merenja
„Moja mama nikada nije koristila šolje za merenje – samo bi isprala pirinač, poravnala ga i dodala vode do prve linije na kažiprstu. Bez obzira na količinu, pirinač je uvek bio savršen. Danas ne komplikujem – koristim tu istu metodu.“
– Neel Kajale, kuvar restorana „Adda“ u Njujorku
Pixabay
Aromati su osnova svakog ukusa
„Od roditelja sam naučila tehniku ‘ginisa’ – proprženi beli luk i luk (ponekad i paradajz) kao baza za mnoga jela. Bilo da pravim španski sofrito ili azijski kari, uvek počinjem tako.“
– Laila Bazahm, kuvarica i vlasnica restorana „El Raval“ u Ostinu, Teksas
Limun protiv mirisa ribe
„Kad smo jeli ribu rukama, trljali smo limunovu koru po rukama da skinemo miris. Danas, kad moji kuvari stalno filetiraju ribu, prenosim im isti trik – radi bolje nego sapun!“
– Tara Monsod, glavna kuvarica restorana „ANIMAE“ i „Le Coq“ u San Dijegu
Profimedia
Inspiraciju pronađi u onome što te okružuje
„Baka i deka su sa sela i imali su farmu sa začinskim biljem, žitaricama, susamom… Gledala sam kako sa poštovanjem pripremaju ono što uzgajaju. Moj najpoznatiji desert od pečenog smeđeg pirinča inspirisan je tim uspomenama.“
– Eunji Lee, poslastičarka i osnivač brenda „Lysée“ u Njujorku
Ne boj se da eksperimentišeš
„Moji roditelji su često morali da improvizuju u kuhinji, jer nisu uvek imali sve sastojke. To mi je ostalo – naučili su me da budem kreativan, da poštujem korene jela, ali i da ga prilagodim svom stilu.“
– Erik Valdez, kuvar i partner u restoranu „Naks“ u Njujorku
Freepik
I ne zaboravi da dišeš
„Mama me naučila da dok kuvam, dišem duboko i ravnomerno. Kuvanje je fizička aktivnost – bez pravilnog disanja lako izgubiš fokus. A kad dišeš kako treba, i kuvanje ti ide s lakoćom.“
– James Lee, kuvar i vlasnik restorana „181 Cabrini“ u Njujorku, piše Food and Wine.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari