aktuelno

Od kelja do spanaća: Kako kupovati, pripremati i kuvati šest vrsta lisnatog povrća

18.03.2025

14:11

0

Autor: K. O.

Naučite kako da ih odaberete i koristite, a ove kulinarske kameleone možete dinstati, pržiti ili uživati u njima u sirovom obliku u salatama

Od kelja do spanaća: Kako kupovati, pripremati i kuvati šest vrsta lisnatog povrća
Copyright Profimedia

Na prvi pogled, pijaca tokom hladnijih meseci može delovati neprivlačno — paradajz i koštunjavo voće su daleko, a tezge su pune samo tamnozelenog lisnatog povrća. Ali, ako bolje pogledate, lisnato povrće poput kelja i spanaća pravi su heroji kasne jeseni, zime i ranog proleća.

Nude različite ukuse i teksture koje možete uklopiti u svakodnevne obroke. Lisnato povrće je pravo kulinarsko blago — dovoljno izdržljivo za dinstanje, ali i dovoljno lagano da se doda u brzo prženje ili jede sirovo u salatama.

Od kupusnjača poput prijatno gorkih raštanovih listova i ljutkastih listova slačice do amaranata poput blago slatkog i bogatog mineralima spanaća, evo kako da ih odaberete, sačuvate, pripremite i uživate u njima.

Kako da sačuvate sveže zimsko lisnato povrće?

Iako su zimske lisnate biljke izdržljive, mogu uvenuti kao i osetljivije vrste poput zelene salate ako se ostave na sobnoj temperaturi. Držite ih u plastičnoj kesi u pregradi frižidera za povrće. Pre stavljanja u frižider obrišite višak vlage, a možete dodati i papirni ubrus kako biste regulisali vlagu. Većina lisnatog povrća može trajati do nedelju dana, a ako je pravilno uskladišteno, i do dve.

Još jedan trik je da ih tretirate kao cveće: skratite krajeve stabljika i potopite ih u hladnu vodu u posudi nalik vazi. Menjajte vodu na svakih dan-dva i držite ih na hladnom mestu dalje od direktne sunčevе svetlosti (ili u frižideru).

Od kelja do spanaća: Kako kupovati, pripremati i kuvati šest vrsta lisnatog povrćaProfimedia
 

Koji je najbolji način za pranje lisnatog povrća?

Operite ih tek kada budete spremni za korišćenje. Napunite sudoperu ili veliku posudu hladnom vodom i potopite listove sa stabljikama. Mešajte ih rukama kako biste uklonili prljavštinu. Izvadite ih iz vode umesto da ih prosipate zajedno sa njom — pesak i prljavština mogu ponovo dospeti na listove. Po potrebi ponovite pranje.

Da li je potrebno masirati lisnato povrće?

Masiranje je tehnika koja omekšava čvršće listove poput kelja i raštana kako bi bili lakši za žvakanje u sirovom obliku. Uklonite listove sa stabljika, tanko ih iseckajte i trljajte rukama uz dodatak maslinovog ulja ili dresinga dok ne omekšaju.

Od kelja do spanaća: Kako kupovati, pripremati i kuvati šest vrsta lisnatog povrćaProfimedia
 

Kelj

Kelj ima bogat, zemljani ukus kada se jede sirov, ali kada se kuva, blago omekšava i postaje slađi. I listovi i stabljike su jestivi, mada je stabljike najbolje seći na sitne komade kako bi se kuvale istom brzinom kao listovi. Birajte listove sa zasićenim tonovima, od tamnoplavozelenog „lacinato“ kelja do živopisno zelenog kovrdžavog kelja. Izbegavajte uvele i žute listove.

Najpoznatije vrste kelja:

Lacinato kelj (poznat i kao „dinosaur“ ili „toskanjski kelj“) — ima naborane, čvrste, tamnoplavo-zelene listove idealne za supe i variva.

Kovrdžavi kelj — ima živopisno zelene listove s naboranim ivicama, idealan za salate.

Ruski kelj — prepoznatljiv po magenta stabljikama i plavozelenim listovima sa talasastim ivicama.

Od kelja do spanaća: Kako kupovati, pripremati i kuvati šest vrsta lisnatog povrćaProfimedia
 

Raštan

Raštan ima krupne, tamnozelene listove i blago gorkast ukus koji postaje prijatniji kada se kuva. Mlad raštan ima mekane stabljike koje su pogodne za brze metode pripreme.

Listovi slačice

Listovi slačice su među najintenzivnijim lisnatim povrćem. Sirovi su veoma ljutkasti, ali kada se kuvaju, njihov ukus postaje blaži. Ako nemate vremena za dugo dinstanje, blanširanje pre prženja može pomoći u uklanjanju intenzivnih aroma.

Birajte hrskave listove jarke boje, izbegavajte one koji su žuti ili smeđi.

Blitva

Blitva ima blago gorkast ukus i teksturu sličnu cvekli. Njene stabljike su hrskave i blago kisele, pogodne za prženje ili dodavanje u salate. Listovi su dovoljno izdržljivi za dinstanje, a mogu se i seckati i dodavati u testenine.

Od kelja do spanaća: Kako kupovati, pripremati i kuvati šest vrsta lisnatog povrća24sedam/Katarina Mihajlović
 

Raštan

Raštan je između blitve i kelja kada je reč o ukusu i teksturi. Dovoljno je blag da se koristi u salatama, ali dovoljno čvrst za dinstanje i supe. Uklonite tvrde drške i seckajte listove na manje komade pre kuvanja.

Spanać

Spanać ima blag ukus koji se pojačava tokom kuvanja.

Ravni spanać (uključujući i bebi spanać) — ima glatke, mekane listove, idealne za salate.

Naborani spanać (savoj spanać) — ima čvrste listove i deblje stabljike, pogodan za dinstanje, supe i čorbe.

Birajte sveže, zelene listove bez žutila ili uvelih delova.

Od kelja do spanaća: Kako kupovati, pripremati i kuvati šest vrsta lisnatog povrćaProfimedia
 

Ove moćne biljke su nezaobilazne u svakoj kuhinji, bilo da ih jedete sirove, dinstate ili kuvate u supama i varivima, piše Food and Wine.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike