aktuelno

Saveti za pripremu šampinjona: Pažljivo ih čuvajte - odlični su kao zamena za meso

29.03.2025

14:58

0

Autor: Milica Lekić

Pečurke su sve popularniji sastojak u savremenoj ishrani, i to ne samo zbog svoje nutritivne vrednosti, već i zbog svestrane primene

Saveti za pripremu šampinjona: Pažljivo ih čuvajte - odlični su kao zamena za meso
Copyright Pexels

Pečurke su jedan od najpopularnijih sastojaka u kulinarstvu, koriste se u raznim jelima i lako se prilagođavaju različitim ukusima.

Veliki tamni šampinjoni često se koriste kao alternativa mesu, bilo da se peku, stavljaju na roštilj, ili koriste u sendvičima.

Ali, pre nego što se upustite u kuvanje ove popularne "mesne" pečurke, važno je da znate kako ih pravilno očistiti i pripremiti kako bi bile što ukusnije i sigurnije za konzumaciju.

Saveti za pripremu šampinjona: Pažljivo ih čuvajte - odlični su kao zamena za mesoPrintscreen/YouTube
 

Zašto su pečurke odlična zamena za meso

Pečurke su bogate vlaknima, antioksidantima i mnogim hranljivim materijama koje ih čine zdravom i ukusnom alternativom mesu. Iako se često koriste u jelima kao zamena za meso, ljubav prema pečurkama ne dolazi samo zbog njihovih zdravstvenih prednosti.

Pečurke, a posebno veliki tamni šampinjoni, imaju bogat, zemljani ukus i teksturu koja podseća na meso, što ih čini idealnim sastojkom za raznovrsna jela.

Kako pravilno očistiti šampinjone pre pripreme

Kada kupite šampinjone, može se činiti da su puni prljavštine, ali zapravo je reč o komadićima kompostirane mahovine koja se koristi za uzgoj. Iako je ova mahovina bezbedna za konzumaciju, mnogi ljudi odlučuju da isperu pečurke kako bi ih temeljno očistili.

Saveti za pripremu šampinjona: Pažljivo ih čuvajte - odlični su kao zamena za mesoPexels
 

Iako neki tvrde da pečurke ne treba prati jer će upiti previše vode, to je zapravo mit. Pečurke su uglavnom sačinjene od vode, pa kratko ispiranje neće napraviti nikakvu štetu, sve dok se to radi pažljivo.

Postupak čišćenja pečuraka

Uklonite stabljke – Najbolji način da očistite stabljke šampinjona je da koristite kašiku, koja obično odlično obavlja posao. Ako je potrebno, možete koristiti i mali nož za preciznije uklanjanje.

Ispiranje pečuraka – Stavite pečurke u cediljku i prskajte ih vodom dok se ne otkloni sav višak prljavštine. Ovaj postupak bi trebalo da bude brz i efikasan kako bi se očuvala tekstura pečuraka.

Sušenje – Nakon što su šampinjoni temeljno oprani, stavite ih na čiste kuhinjske peškire i ostavite da se osuše. Sušenje je ključno kako bi pečurke bile spremne za dalju pripremu.

Saveti za pripremu šampinjona: Pažljivo ih čuvajte - odlični su kao zamena za mesoPexels
 

Kako skladištiti šampinjone

Iako su pečurke prilično osetljive i brzo se kvare, postoji način da ih produžite svežinu. Čuvanje šampinjona u suvom i provetrenom prostoru u frižideru može im pomoći da ostanu sveži duže.

Idealno bi bilo da šampinjone iskoristite u roku od 4 do 7 dana od kupovine, kako biste bili sigurni da će zadržati svoj kvalitet i ukus.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike