Recept dana: Sarma sa orasima i suvim šljivama - ako sastavljate meni za Svetog Nikolu, ovo je recept koji ste tražili
Posni specijalitet i neizostavan deo slavske trpeze
Vreme je posta i za nekoliko dana veliki deo naše zemlje obeležiće krsnu slavu Svetog Nikolu. Zato je pravo vreme da sa vama podelimo ovaj recept za posnu sarmu sa orasima i suvim šljivama.
Svaka domaćica zna da je sarma nezaobilazna na slavskoj trpezi, a gosti se ovom jelu najviše raduju. Koliko god da je ukusna ona sa mesom, ova joj parira svojim fenomenalnim aromama.
Potrebno je:
- 1 kg kiselog kupusa,
- 5 glavica crnog luka,
- 200 g integralnog pirinča,
- 1 kašika začinske paprike,
- 100 g mlevenih oraha,
- šaka suvih šljiva, ulje,
- brašno za zapršku, so, biber
Način pripreme:
Izdinstajte naseckan crni luk na malo vode, dodajte očišćen pirinač, iseckane orahe i suve šljive, posolite i pobiberite. Smesom filujte sarme, ređajte ih u šerpu, nalijte vodom da ogrezne, pa krčkajte na laganoj vatri najmanje tri sata. Kad se kupus skuva, na dve kašike ulja propržite dve kašike brašna, dodajte začinsku papriku i šoljicu vode, te prelijte preko sarme. Ostavite da se krčka još pola sata.
Bon appetit!
Saznaj više:
Recept dana: Nema zime bez kiselog kupusa, niti praznika bez dobrog podvarka sa ćuretinom
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari