aktuelno

Recept dana: Kremasti posni potaž od povrća iz rerne, eksplozija aroma i ukusa pečenog paradajza i crvene paprike (VIDEO)

04.12.2024

07:43

0

Autor: V. I.

Ovaj recept je veganski, bez glutena i idealan za sve ljubitelje zdravih obroka

Recept dana: Kremasti posni potaž od povrća iz rerne, eksplozija aroma i ukusa pečenog paradajza i crvene paprike (VIDEO)
Copyright Instagram printscreen/amdnoori

Ako tražite ukusan i hranljiv način da unesete više povrća u svoju ishranu, kremasta supa od pečenog paradajza i crvene paprike je pravi izbor. Ova supa je bogata ukusom, jednostavna za pripremu i idealna za ljubitelje zdravih, ali zasitnih obroka. Osim što je savršena za hladnije dane, ova supa je i potpuno veganska i bez glutena, što je čini pogodnom za različite dijetetske potrebe.

Zdravstvene prednosti pečenog paradajza i crvene paprike

Pečeni paradajz i crvena paprika ne samo da obogaćuju ukus ove supice, već su i puni vitamina i antioksidanata. Paradajz je bogat likopenom, moćnim antioksidantom koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, dok crvena paprika sadrži velike količine vitamina C, važnog za jačanje imunološkog sistema. Pečenje ovih sastojaka dodatno pojačava njihovu prirodnu slatkoću i daje im bogat, dublji ukus.

Recept dana: Kremasti posni potaž od povrća iz rerne, eksplozija aroma i ukusa pečenog paradajza i crvene paprike (VIDEO)Pixabay
 

Saveti za pripremu:

Koristite zreli paradajz: Paradajz koji je dovoljno zreo najbolje će dodati bogatstvo ukusa ovoj čorbi.

Pečenje povrća: Oblaganje tepsije aluminijumskom folijom pomoći će povrću da se ravnomerno ispeče i zadrži sočnost.

Začini po ukusu: Ako volite ljuto, slobodno dodajte kašičicu kajenskog bibera ili pospite malo dimljene paprike.

Recept dana: Kremasti posni potaž od povrća iz rerne, eksplozija aroma i ukusa pečenog paradajza i crvene paprike (VIDEO)Pixabay
 

 

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

  • 1 kg zrelog paradajza
  • 3 crvene paprike (oko 450 g), očišćene i iseckane na četvrtine
  • 1 glavica crnog luka, oljuštena i prepolovljena
  •  glavica crvenog luka, oljuštena i prepolovljena
  • 2 glavice belog luka, neljuštena s odsečenim vrhom
  • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašičica italijanskog začina
  • 1 prstohvat kajenskog bibera (po želji)
  • 2-3 šolje povrćnog bujona (480-720 ml)
  • 1 šolja biljnog mleka - ovsenog, bademovog, sojinog (240 ml)
  • maslinovo ulje 
  • so, biber po ukusu
  • bosiljak po ukusu

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 200°C. Stavite paradajz, crvenu papriku i crni luk na pleh za pečenje. Prelijte ih sa 2 kašike maslinovog ulja, dodajte italijanske začine, kajenski biber (po želji), so i biber.

2. Odsecite vrhove glavica belog luka, stavite ih na pleh sa povrćem.

3. Pecite u rerni 40-50 minuta dok povrće ne omekša i malo ne zagori. Belom luku je potrebno da postane mek kada ga pritisnete.

4. Kada je povrće pečeno, prebacite ga u blender. Dodajte očišćeni pečeni beli luk i povrćnu čorbu a ako volite i svež bosiljak. Blendajte dok ne dobijete glatku teksturu.

5. Prebacite smesu u šerpu, dodajte ovseno ili kokosovo mleko i lagano kuvajte na srednjoj vatri. Po potrebi dodajte so i biber.

6. Sipajte supu u činije, prelijte sa malo maslinovog ulja i servirajte sa tostiranim hlebom.

Varijacije:

Dodajte ekstra kremoznost: Umešajte više biljne kreme za bogatiju teksturu.

Eksperimentišite s povrćem: Pecite i drugo povrće poput šargarepe ili tikvica za dodatnu hranljivost.

Dodajte proteine: Ubacite konzervu ocedenog slanutka za još bogatiji obrok.

Pogledajte u donjem videu kako se jednostavno pravi ova čorbica

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ahmad Noori (@amdnoori)

 

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike