Lakše je nego što mislite, a ukus je neuporedivo bolji: Napravite domaće rezance za supu kao što su nekad pravile bake
Iskoristite slobodno vreme i napravite pravu domaću testeninu
Priprema domaćih rezanaca za domaću supu donosi onaj poseban ukus koji vraća sećanja na bakinu kuhinju. Osim što su ukusniji od kupovnih, domaći rezanci lako se prave i od samo nekoliko osnovnih sastojaka. Evo kako da pripremite savršene domaće rezance za supu.
1. Priprema testa
Za testo su vam potrebna samo
- jaja
- brašno
- malo soli
Na svakih 100 g brašna, dodajte jedno jaje i prstohvat soli. Postepeno mešajte sastojke dok ne dobijete glatko, elastično testo. Ako je testo previše suvo, dodajte nekoliko kapi vode; ako je previše lepljivo, dodajte još malo brašna. Neki recepti preporućuju da se doda malo ulja. Kada testo dotaknete prstom i ono se vrati u početno stanje, znaćete da ste odradili dobar posao.
2. Odmaranje testa
Kada umesite testo, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da odmori 15-30 minuta. Ovo omogućava glutenima da se opuste, što će olakšati razvlačenje testa kasnije.
3. Razvlačenje testa
Razvijte testo na tanku, prozirnu koru - što tanje, to bolje, jer će rezanci tako biti finiji i lakši za kuvanje. Da biste postigli savršeno tanku debljinu, možete koristiti oklagiju ili mašinu za testeninu. Pospite radnu površinu brašnom da se testo ne bi lepilo.
4. Sečenje rezanaca
Razvijeno testo ostavite da se malo prosuši, ali ne dozvolite da postane krto. Kada je polusuvo, pažljivo ga urolajte i nožem secite tanke trake. Ako želite finije rezance, seckajte ih vrlo tanko a za deblje rezance, ostavite malo širine između. Ukoliko baš žeilte profi pristup postoje specijalne mašine koje se sastoje iz dva dela - prvi tanji testo a drugi to istanjeno testo seče u rezance.
5. Sušenje
Rezance lagano rastresite da se ne bi lepili i ostavite ih da se prosuše na krpi ili sušaču za testeninu. Možete ih koristiti odmah ili potpuno osušiti i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do nekoliko nedelja.
6. Zamrzavanje rezanaca
Sveže rezance možete i da zamrznete i koristite prema potrebi - prethodno ih osuštite, spakujte količinu koja vam je potrebna u plastičnu kesicu, istisnite vazduh i to je to.
7. Kuvanje rezanaca
Domaći rezanci se kuvaju brzo, najčešće za samo minut-dvaa, zbog čega ih treba dodati u supu pred kraj kuvanja. Ako ih pravite unapred pa sušite, samo produžite vreme kuvanja za još dva minuta i ostavite da se supa malo zgusne.
Sa ovim jednostavnim savetima, vaša supa će imati bogatiji ukus, a domaći rezanci će uneti toplinu i miris domaće kuhinje na vašu trpezu.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari