Zdrava salama od celog pileta, bez emulgatora i štetnih sastojka: Fitnes trenerica otkrila preukusan recept (VIDEO)
A što je najbolje u svemu, veoma jednostavno se pravi
Ako volite dobru salamu, ali ste svesni da kupovni proizvodi često sadrže skrivene sastojke, konzervanse i nepotrebne aditive, domaća verzija može biti sjajan izbor. Priprema salamice kod kuće nije samo način da uživate u čistijem ukusu, već i da osigurate zdraviji obrok za sebe i svoju porodicu.
Konzervansi, pojačivači ukusa i boje mogu izazvati razne reakcije i dodatno opterećuju naš organizam, dok prevelike količine natrijuma mogu uticati na krvni pritisak. Uz to, nisu retke salame koje u sebi sadrže niske procente pravog mesa, dok su glavni sastojci masnoće i skrob, što smanjuje nutritivnu vrednost.
Pored toga, domaća salama se pokazala i kao ekonomičniji izbor. Priprema kod kuće zahteva osnovne i pristupačne sastojke, dok će vam kupovna salama sumnjivog kvaliteta često biti preskupa za ono što stvarno dobijate.
Fitnes trenerica Marija Kovač je podelilna na Instagramu recept za domaću salamu koji se pravi jednostavno a ukus obećava.
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
- 1 celo pile
- 1 šargarepa
- 1 crveni luk
- 2 lovorova lista
- 2-3 čena belog luka
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica cimeta (po želji)
- 1 cvekla
- 30 g želatina
- so, biber
Priprema:
1. Kuvanje piletine: U šerpu stavite celo pile, šargarepu, crveni luk, lovorov list i čenove belog luka. Dodajte dovoljno vode da pokrije sastojke, posolite i pobiberite, a zatim pokrijte i kuvajte na niskoj temperaturi dok se meso ne skuva. Duže kuvanje na nižoj temperaturi daje bogatiji ukus.
2. Priprema mesa: Kada je piletina kuvana, odstranite meso od kostiju i uklonite lovorov list. Stavite meso u blender. Sačuvajte 2 dl vode u kojoj se kuvala piletina.
3. Dodavanje začina: U meso u blenderu dodajte kašičicu soli, belog luka u granulama, bibera i cimeta. Začini su prilagodljivi prema vašem ukusu, pa slobodno eksperimentišite.
4. Cvekla za boju: Isecite cveklu i izgnječite je viljuškom, zatim stavite u 2 dl vode. Dobro izmešajte, a zatim procedite cveklu i sačuvajte samo crvenu vodu koju ćete dodati u blender.
5. Dodavanje želatina: U sačuvanu vodu od kuvanja piletine (2 dl), dodajte 30 g želatina prema uputstvu na pakovanju. Dodajte ovu smesu u blender zajedno sa ostalim sastojcima.
6. Finalna priprema: Blendajte sve dok smesa ne postane glatka. Sipajte smesu u plastične flaše od pola litra (ili jednu od 1 litra kojoj ćete odseći vrh). Pokrijte flaše providnom folijom i ostavite ih u frižideru preko noći kako bi se salama stegla.
Nakon nekoliko sati hlađenja, vaša domaća pileća salama je spremna za posluženje, recimo na šarkuteri dasci! Ne samo da je zdravija i ukusnija, već je i bez dodatnih troškova za konzervanse.
Pogledajte u donjem videu kako se to jednostavno pravi:
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari