Ovo su najbolji sendviči na svetu: Evo kako možete da ih pravite kod kuće i da uživate

08.04.2022

13:12

0

Kada je reč o hrani, sendvič je verovatno jedan od najgenijalnijih izuma na svetu

Ovo su najbolji sendviči na svetu: Evo kako možete da ih pravite kod kuće i da uživate
collage(16) - Copyright Pixabay/Profimedia/Pixabay

Bez obzira na to da li ste gladni ili vam je samo dosadno, rezultat je često isti – napravite sebi međuobrok. A često je taj međuobrok – sendvič.

Hladan, topao, s mesom ili bez njega, sa sirom, sa svim i svačim, sa onim što u datom trenutku imamo pri ruci ili s onim što nas inspiriše za improvizaciju. Sendviči su postali naši pratoci od jutra do mraka - idu s nama u školu, na posao, na izlet, na kraći ili duži put.

Sendviči su danas gastronomska supkultura.

A nju su gradili legendarni sendviči koje možete napraviti kod kuće, a koji su danas klasici.


Kultura jedenja sendviča posebno je jaka u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su ih ljudi pretvorili u brend, ali zbog sve bržeg života ne kaskaju mnogo ni Evropa i drugi kontinenti.

Ovo su najpopularniji sendviči na SAD i na svetu:

1. Bánh mì – omiljeni sendvič na svetu

Ovaj sendvič je nazvan „omiljenim sendvičem na svetu“.

Reč je o vijetnamskom izumu na koji su uticali vijetnamski francuski kolonizatori – bogata mešavina ukiseljenog povrća, svežeg začinskog bilja i paštete i/ili raznih mesa s roštilja na podeljenom bagetu.
Profimedia
 
2. BLT

To je sendvič od slanine, zelene salate i paradajza. Potiče od sendviča uz čaj iz viktorijanskog doba. Recepti za nešto slično pojavili su se već 1920. godine, iako se čini da izraz BLT potiče iz ranih četrdesetih 20. veka.

Pixabay
 
3. Sendvič za doručak

Pet Vels, kritičar restorana za „New York Times“, nazvao je klasični sendvič za doručak – jaja, sir, slaninu, kobasicu ili šunku na pecivu, mafinu, kroasanu ili tostu – „herojem među sendvičima“, sada je američki klasik.

Pexels
 
4. Sendvič s piletinom

Iako su ljudi zasigurno stavljali piletinu u nekom obliku između nekoliko komada hleba davno pre 1964, te godine je ugostitelj iz Atlante po imenu S. Truet Kati patentirao sendvič od pohovane piletine bez kosti na lepinji i nazvao ga „Chick-fil-A“.

Pixabay
 
5. Klub sendvič

Postoji teorija da je naziv ovog popularnog sendviča, razrada BLT-a – koji se nalazi na jelovnicima hotela svuda – a znači „piletina ispod zelene salate i slanine“. Ponekad se pravi s ćuretinom umesto piletine, a šunka se može dodati bilo kojoj verziji.

Pexels
 
6. Kubanski sendvič

Svinjetina, šunka, salama, ponekad švajcarski sir, kiseli krastavci i senf na hrskavom hlebu – to je kubanski sendvič. Ali gotovo sigurno je da ne dolazi s Kube. Razvili su ga vlasnici kubanskih fabrika cigara u Tampi na Floridi, verovatno pred kraj 19. veka.

Profimedia
 
7. Francuski sendvič

Francuski sendvič - s tanko narezanom govedinom ili drugim mesom na dugom „francuskom hlebu“ čije su izrezane strane umočene u „sokove iz tiganja u kom se peče“ – smislio je u Los Anđelesu Parižanin Filip Matje. Navodno, jednog dana 1918, deceniju nakon što je otvorio svoju sndvičaru, Matje slučajno ispustio zemičku u tiganj s močom dok je pripremao sendvič za lokalnog policajca. Policajac je se sutradan vratio sa svojim prijateljima po još.

Pexels
 
8. Sir na žaru

Nema ničeg jednostavnijeg od grilovanog sendviča sa sirom. Topao i ukusan, najbolje ide uz paradajz supu, a u klasične sastojke između hleba (razne vrste sira) po želji se mogu dodati majonez, kečap, zelena salata i slično.
Dok neki insistiraju na tome da sendvič treba napraviti s belim hlebom i američkim sirom, drugi recepti zahtevaju razne sireve, ponekad kombinovane, hleb i dodatke – od slanine i paradajza do govedine, makarona i sira.

Pexels
 
9. Giros

Osnova za ručak u mnogim gradovima, giros je grčko-američki sendvič – verovatno izmišljen u Njujorku – koji se sastoji od tanko narezanog ili „obrijanog“ mesa pečenog na vertikalnom ražnju, posluženom na pita hlebu, često sa iseckanom zelenom salatom i naseckanim paradajzom i s nekom vrstom sosa na bazi jogurta. Izvorno „gyro“ meso bila bi jagnjetina. Danas će to verovatno biti mešavina govedine, jagnjetine, prezli i začina.

Printscreen/Youtube Arijeva kuhinja
 
10. Hrskavi Bati

Ovaj sendvič je uveliko poznat u Velikoj Britaniji. Sastoji se od dve kriške belog hleba sa maslacem, unutar kojih se stavi pomfrit, po želji s kečapom. Zvuči kao loša kombinacija i ne uklapa se u trendove zdrave ishrane, ali ovaj sendvič je i više nego ukusan.

11. Italijanski sendvič s govedinom

Ovaj izum iz Čikaga, koji datira iz 30-ih godina 20. veka, a sastoji se od narezane pečene govedine, italijanskog kiselog povrća, slatkih paprika i goveđeg sosa na rolnici hleba. Bez obzira na njegovo ime, ništa slično ne postoji u Italiji.

Pexels
 
12. Sendvič sa ćuftama

U Italiji se ćufte služe kao glavno jelo, ne uz testeninu – a još manje u sendviču. Sendvič sa ćuftama upravo je ono što i pomislite kad čujete za tu kombinaciju – sendvič punjen ćuftama, gotovo uvek u sosu od paradajza, s obično dodatim sirom provolone ili mocarela.

Profimedia
 
13. Monte Kristo

Iako ga je danas teško pronaći, sredinom 20. veka se ovaj neobični sendvič pojavio na jelovnicima u kafićima širom Amerike. To je sendvič na dva ili tri sprata od narezane šunke, piletine i švajcarskog sira, spojenih čačkalicama, umočen u testo od jaja i pržen na maslacu do zlatnosmeđe boje.

Profimedia
 
14. Sendvič s puterom od kikirikija i džemom

Ovaj čuveni sendvič definitivno je redovno na prvom mestu lista najboljih sendviča. Pritom je i najpraktičniji jer za njegovo pravljenje možete koristiti bilo kakav hleb, džem i čak i nešto drugo umesto putera od kikirikija. Dobar je i uz dodatak kakao-krema, osušeno voće, sveže banane, krastavčiće i slično. Šta god u njega stavite, neće ga pokvariti! 
Prvi recept za ovaj sendvič objavljen je 1901. godine. Budući da je bio jednostavan i jeftin, postao je omiljen tokom perioda Velike depresije, bio je uključen u vojne jelovnike tokom Drugog svetskog rata  i potom postao ultimativni školski ručak i užina za milione američke dece.

Pixabay
 
15. Philly Cheesesteak

Prema službenoj turističkoj stranici Filadelfije VisitPhilly, ovaj sendvič izmislio je 1930. prodavac hot-doga iz Filadelfije po imenu Pat Olivijeri. U svom najjednostavnijem obliku sendvič se sastoji od tanko narezane govedine i topljenog sira na pecivu, sa prženim lukom ili bez njega, pečuraka i/ili slatke ili ljute paprike. Sir je često „sos“ od topljenog sira nazvan „Cheez Whiz“, ali može biti i neki drugi.

16. Po'boy sendvič

Legenda kaže da je po'boya izmislilo nekoliko braće u Nju Orleansu 1929. kako bi besplatno nahranili radnike u štrajku tramvajima. Tradicionalno pravi od francuskih vekni hleba sa čvrstom korom, može se napraviti od bilo čega, od pečene govedine do prženih škampa – što i jesu najčešći nadevi, ali i od prženih kamenica, rakova, mekih školjki ili soma; te od kobasica, šunke i raznog drugog mesa. Dodaci uključuju ​​kombinaciju zelene salate, paradajza, kiselih krastavaca, senfa, kečapa, maslaca i majoneza.

17. Sendvič sa kidanom svinjetinom

Glavna namirnica za roštilj je meso, često svinjska plećka, dugo dimljena, a zatim izrezana na komadiće. Nije sigurno ko je prvi odlučio da napravi ovaj sendvič, ali zasluge ponekad idu Leonardu Hojbergeru iz Memfisa, koji je meso, zajedno s sosom za roštilj i salatom od kupusa, stavio na lepinju 20-ih godina 20. veka. Sendvič je takođe naširoko povezan sa Sjevernom Karolinom, iako ga danas služe širom Amerike i sveta.

Pexels
 
18. Ruben sendvič

Klasični delikates poznat kao Ruben sendvič pravi se od govedine, švajcarskog sira, kiselog kupusa i ruskog preliva na raženom hlebu. Jedan je od najpoznatijih američkih sendviča.

19. Sabmarin sendvič

Originalna verzija, koja uključuje salamu, sir, kisele paprike i masline, nagomilane u dugačko, mekano pecivo u italijanskom stilu, prekriven maslinovim uljem, verovatno su u Ameriku doneli početkom 20. veka italijanski radnici imigranti. Dodati su mu sastojci poput pečene govedine, naseckane ćuretine, sireva na američki način, zelene salate i paradajza te majoneza ili senfa.

Pixabay
 
20. Sendvič sa tunjevinom

Konzervirana tunjevine je planetarno popularna, a Amerikanci je jedu u ogromnim količinama. Jedan od najčešćih načina korišćenja konzervirane tune je, naravno, u salati od tunjevine s majonezom, dok je drugi u otvorenom sendviču u kojem je salata od tune prelivena čedarom ili nekim drugim sirom. Sendvič od tune kakav poznajemo verovatno potiče iz sedamdesetih, prenosi MSN.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike