aktuelno

Recept dana: Kuglof s jabukom, orasima i cimetom za ušuškana popodneva s porodicom, pravi jesenji delikates

24.10.2024

07:42

0

Autor: V. I.

Mirisni kolač koji budi uspomene na detinjstvo

Recept dana: Kuglof s jabukom, orasima i cimetom za ušuškana popodneva s porodicom, pravi jesenji delikates
Copyright Profimedia

Kuglof s jabukom, orasima i cimetom pravi je klasik koji unosi toplinu u svaki dom, posebno tokom hladnih jesenjih dana. Kada lišće počne da menja boje, a vazduh postane svežiji, nema boljeg načina da se ušuškate i uživate s porodicom nego uz mirisni kolač koji budi uspomene na detinjstvo i domaće poslastice.

Kuglof, kolač poreklom iz Nemačke, vekovima je prisutan na našim stolovima, naročito u Vojvodini, a njegov karakterističan oblik i bogat ukus čine ga savršenim izborom za svaki trenutak kada želite nešto posebno, a jednostavno. 

Recept dana: Kuglof s jabukom, orasima i cimetom za ušuškana popodneva s porodicom, pravi jesenji delikatesPixabay
 

 

Jesen donosi bogatstvo okusa i mirisa, a slatkiši s jabukama, orasima, bundevom ili suvim voćem pravi su simbol tog godišnjeg doba. Cimet, koji se u ovom receptu koristi, nije samo začin već i miris koji podseća na tople večeri i domaću atmosferu. Kada spojite jabuku, orahe i cimet u jednom receptu, dobijate savršeno izbalansiran kuglof - slatkiš koji nije previše težak, ali je bogat okusima koji se savršeno nadopunjuju.

 

Priprema ovog kuglofa je jednostavna, ali rezultat je impresivan: sočan, mekan kolač koji će se svideti svim generacijama. Pravi je izbor za ušuškana popodneva uz porodicu, uz šoljicu toplog čaja ili kafe, dok napolju lagano padaju jesenje kiše.

Recept dana: Kuglof s jabukom, orasima i cimetom za ušuškana popodneva s porodicom, pravi jesenji delikatesProfimedia
 

 

Vreme pripreme:

  • 55 minuta

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 4 jaja
  • 1 dl ulja
  • 1 dl tople vode
  • 1 rendana jabuka
  • rendana kora jednog limuna
  • 1 kašičica cimeta
  • 3 kapi ruma
  • 50 g kakaoa
  • 1 šaka grubo seckanih oraha

Priprema:

1. Žumanca, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu penasto umutite.

2. Zatim dodajte vodu, rendanu jabuku, rum, cimet, ulje, so i brašno pomešano s praškom za pecivo.

3. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

4. Na kraju lagano umešajte sneg od belanaca i krupno seckane orahe.

5. Podelite smešu na dva dela. U jedan deo dodajte kakao i dobro promešajte.

6. U nauljen i brašnom posut kalup za kuglof sipajte prvo svetlu, a potom tamnu smesu.

7. Lagano razmutite slojeve viljuškom da napravite lepu šaru.

8. Pecite kuglof u zagrejanoj rerni na 180° C oko 40 minuta.

9. Po želji gotov kuglof pospite šećerom u prahu.

Dodatni saveti:

  • Kuglof možete dodatno obogatiti komadićima čokolade ili suvim grožđem.
  • Poslužite uz šlag ili kuglu sladoleda od vanile za poseban užitak.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike