Pravi makedonski ajvar: Tajne pripreme koje svako treba da zna - toliko je ukusan da će možda nestati i pre zime
Ovo je recept kojem ćete se uvek vraćati
Ajvar, omiljeni specijalitet Balkana, posebno se ističe kada govorimo o makedonskoj tradiciji.
Njegov bogat ukus i mirisni sastojci čine ga neodoljivim dodatkom svim jelima, a pravi recept zasniva se isključivo na mesnatim paprikama.
Da biste pripremili savršen ajvar, potrebno je samo malo truda i pažnje.
Evo kako da to uradite.
Sastojci:
- 5 kg mesnatih paprika
- 250 ml ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašičica šećera
Priprema:
1. Priprema paprika: Ključan je izbor pravih paprika. Preporučujemo srednje velike paprike, koje su sočne, ali ne previše vlažne. Operite ih, obrišite i stavite da se peku na roštilju ili u rerni. Pecite ih dok ne dobiju lepu, crnu koricu.
2. Oljuštite paprike: Nakon pečenja, stavite paprike u najlonske kese da se znoje. To će olakšati ljuštenje. Kada se ohlade, oljuštite ih i očistite od semena. Stavite ih u cediljku da se ocede preko noći.
3. Mlevenje: Sledećeg dana, ocedite paprike i sameljite ih na mašini za mlevenje. Preporučujemo da ih sameljete krupnije, jer tako ajvar dobija bolju teksturu.
4. Prženje ajvara: U velikoj šerpi zagrejte malo ulja, zatim dodajte samlevene paprike. Na srednjoj vatri pržite oko 20 minuta, uz stalno mešanje. Postepeno dodajte preostalo ulje. Ajvar treba da se prži dva do tri sata, u zavisnosti od količine paprika i vode u njima. Kada možete da vidite dno šerpe kada prođete kašikom, ajvar je gotov.
5. Završni dodaci: Pola sata pre kraja prženja, stavite tegle u rernu na 100°C. Na kraju dodajte so, šećer i sirće, a zatim topao ajvar sipajte u vruće tegle. Čvrsto zatvorite poklopce i vratite tegle u rernu na 75°C još sat vremena.
6. Pikantna varijanta: Ako volite ljut ajvar, na pet kila paprika dodajte 200 grama ljutih paprika. Ovaj dodatak će vaš ajvar učiniti još ukusnijim.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari