aktuelno

Mirisna i slatka kao med: Ovo su četiri korisna saveta za odabir zrele i ukusne dinje

04.08.2024

14:55

0

Autor: A. M.

Garantovano ćete uživati u svakom zalogaju

Mirisna i slatka kao med: Ovo su četiri korisna saveta za odabir zrele i ukusne dinje
Dinja - Copyright Pexels

Pored lubenice, dinja je prava zvezda trpeze tokom najtoplijih letnjih dana.

Odlična je sama, kao užina ili poslastica posle ručka, ali ona je u stanju i da voćnu salatu ili sangriju podigne na mnogo viši nivo.

Mirisna i slatka kao med: Ovo su četiri korisna saveta za odabir zrele i ukusne dinjePexels
 

Međutim, to podrazumeva da je ona savršeno zrela, slatka i mirisna.

A istina je, da ponekad svako od nas kupi nedozrelu dinju koja bljutava, drvenasta i prilično neprivlačna. 

Za razliku od nekog drugog voća, dinja ne nastavlja da sazreva nakon branja, možda će malo omekšati dok stoji, ali neće postati slađa, tako da morate mudro birati na pijaci. 

Ovo su četiri korisna saveta koji će vam pomoći da odaberete savršeno zrelu dinju sledeći put kada budete u kupovini.

Mirisna i slatka kao med: Ovo su četiri korisna saveta za odabir zrele i ukusne dinjePexels
 

Proverite boju i mrežu

Kora većine dinja se menja iz zelene u žutu dok sazreva. Potražite onu čija je kora ispod beličaste mrežice, bež ili žućkaste boje.

Ako je kora još uvek zelena, dinja verovatno nije zrela. Kada pronađete lep plod, zlatno-žute boje, pređite rukama preko mreže. Trebalo bi da bude izbočena i gruba, a ne ravna i glatka. 

Mirisna i slatka kao med: Ovo su četiri korisna saveta za odabir zrele i ukusne dinjePexels
 

Podignite i stisnite

Zrela dinja će biti puna soka, tako da će biti teška za svoju veličinu. Uzmite je u ruke i vidite da li je iznenađujuće teška, ako jeste, izabrali ste dobru. S druge strane, ako vam se čini laganom, pronađite drugu. 

Zatim pregledajte deo ploda gde je bila stabljika i pritisnite ga palčevima. Ako je mekan, ali čvrst, odabrali ste savršeno zrelu dinju. Ako je jako tvrd ili jako mek, potražite drugu dinju.

Mirisna i slatka kao med: Ovo su četiri korisna saveta za odabir zrele i ukusne dinjePexels
 

Pomirišite

Okrenite dinju i pogledajte kraj cveta, koji je suprotan od kraja stabljike i izgleda kao pupak. Dobro pomirišite.

Zrela dinja treba da bude veoma aromatična i da miriše slatko, cvetno i pomalo mošusno. Ako ne osetite miris, nije sazrela.

A ako miriše oštro tj fermentisano, prezrela je. Mnogi ljudi kažu da je miris navažnija karakteristika koju treba proveriti kada birate dinju.

Mirisna i slatka kao med: Ovo su četiri korisna saveta za odabir zrele i ukusne dinjePexels
 

Oslušnite

Na kraju, prislonite uvo na dinju i pokucajte nekoliko puta. 

Zvuk treba da bude tih i dubok, ukazujući na puno soka.  Ako je zvuk viši i šupalj, dinja je možda nezrela.

Neki ljudi takođe preporučuju da slušate dinju dok je tresete, da biste oslušnuli da li se čuje mućkanje soka i semenki.

Mirisna i slatka kao med: Ovo su četiri korisna saveta za odabir zrele i ukusne dinjePexels
 

 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike