U biranju dinje ključne su četiri stvari: Ovako ćete provereno izabrati najslađu

13.07.2022

12:28

0

Autor: Z.A.S.

Prvo što treba da uradite jeste da pogledate kako dinja izgleda i da obratite pažnju na to da li ima meke tačke ili pukotine

U biranju dinje ključne su četiri stvari: Ovako ćete provereno izabrati najslađu
Dinja 3 - Copyright Pixabay

Sezona dinja uveliko traje, a ovo slatko povrće je izuzetno zdravo za naš organizam. Postoji više razloga da dinju, koliko danas, uvrstite u ishranu, a samo neki od njih je i činjenica da u sebi sadrži veliku količinu vode i relativno malo kalorija.

Dinja je i odličan diuretik i pomaže u čišćenju organizma. Sadrži i veliki procenat vitamina B, C, beta karotena, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i bakra.

Da biste izabrali slatku i zrelu dinju, primenite ovih nekoliko saveta.

Pixabay
 

Pregledajte dinju

Prvo što treba da uradite jeste da pogledate kako dinja izgleda i da obratite pažnju na to da li ima meke tačke ili pukotine. Izaberite onu koja nema spoljnjih oštećenja i koja je bez pukotina i mrlja.

Boja
Ukoliko dinja ima sjajnu spoljašnjost, to znači da je nezrela. Spoljašnjost dinje treba da ide od svetložute do svetle boje limuna, a nikako zelena ili bela.

Težina

Uzmite nekoliko dinja i uporedite njihove težine. Uvek izaberite onu koja je najteža, jer to znači da je ona sveže ubrana i da sadrži dovoljno vode u sebi. Kada plod dugo stoji, počne da dehidrira i da se suši, a samim tim nije ni za jelo.
Pixabay
 

Test
Naravno, nije u pitanju ništa komplikovano. Sve što je potrebno jeste da tapkate po dinji prstima. Ukoliko zvuči kao da je šuplja, prošla je test.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike