Najbolji recept za slatko od trešanja! Nekoliko sastojaka i trikova za poslasticu koju svi obožavaju

31.05.2024

07:00

0

Autor: M. Vu.

Na vreme zasučite rukave i spremite poslasticu koju ćete imati tokom cele godine

Najbolji recept za slatko od trešanja! Nekoliko sastojaka i trikova za poslasticu koju svi obožavaju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sezona trešanja je uveliko počela, a mnoge domaćice su jedva dočekale da spremaju razne đakonije od ovog preukusnog voća. Zato, na vreme zasučite rukave i spremite poslasticu koju ćete imati tokom cele godine. Slatko od trešanja sprema se veoma jednostavno, a nema ko ga ne voli.

Sastojci:

 

* 1 kg trešanja (poželjno bez koštica)

* 1,2 kg šećera
* 1 limun
* 500 ml vode
* 1 vanilin šećer (po želji)

Priprema:

Operite trešnje i pažljivo ih očistite od peteljki i koštica. Najbolje je koristiti poseban aparat za vađenje koštica ili ih pažljivo ukloniti pomoću čačkalice.

U veliku šerpu sipajte vodu i dodajte šećer. Zagrevajte na srednjoj vatri uz povremeno mešanje dok se šećer potpuno ne rastopi. Kada sirup počne da vri, smanjite vatru i kuvajte još 5 minuta.

U pripremljeni sirup dodajte trešnje i nastavite da kuvate na srednjoj vatri. Povremeno pažljivo promešajte da se trešnje ravnomerno skuvaju u sirupu.

Limun dobro operite i isecite na tanke kolutove ili polumesece, uklonite semenke. Dodajte limun u šerpu sa trešnjama i sirupom. Limun pomaže da slatko ostane bistro i da trešnje zadrže svoju boju.

Kuvajte slatko na blagoj vatri dok trešnje ne postanu staklaste, a sirup gust. To može trajati oko 45-60 minuta. Povremeno skidajte penu koja se stvara na površini.

Da biste proverili da li je sirup dovoljno gust, uzmite malo sirupa na kašičicu i ostavite da se ohladi. Ako se sirup ne razliva i ostaje gust, slatko je gotovo.

Ako želite, na kraju kuvanja dodajte vanilin šećer i lagano promešajte.

Vruće slatko sipajte u sterilizovane tegle. Zatvorite ih poklopcima i okrenite naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakum.

Tegle sa slatkom čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Nakon otvaranja, teglu čuvajte u frižideru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike