Recept dana: Kolač sa jagodama, kremom i čokoladom - idealna uskršnja poslastica za celu porodicu

20.04.2024

07:56

0

Autor: K. O.

Sezona je jagoda, pa nije slučajno to što se biraju za praznične poslastice

Recept dana: Kolač sa jagodama, kremom i čokoladom - idealna uskršnja poslastica za celu porodicu
Kolač sa jagodama, kremom i čokoladom - Copyright Printscreen/YouTube

Postoje neke namirnice po kojima znamo da je stiglo proleće. A kako nam se bliži veliki hrišćanski praznik Uskrs mnoge domaćice razmišljaju kojom će poslasticom obradovati svoje najmilije tokom prazničnog ručka.

I nije slučajno što mnogi biraju torte sa jagodama. Prvo, sezona im je, drugo, u kombinaciji sa kremom daju pravo savršenstvo ukusa.

Oni koji su ga probali tvrde da je to najbolji kremasti kolač sa jagodama koji su ikada jeli.

Zato vam predlažimo kolač sa jagodama, kremom i čokoladom.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

Za koru:

  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 120 g šećera
  • 100 g brašna
  • 25 g kakao praha
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 20 g ulja

Za krem:

  • 600 g krem sira
  • 400 g slatke pavlake 33% masti
  • 100 g šećera
  • 100 g rendane čokolade

Za sloj sa jagodama:

  • 500 g jagoda
  • 1 pakovanje želatina crvene boje (100g)
  • 400 ml ključale vode

Priprema:

U dublju činiju stavite 4 jaja, prstohvat soli, šećer, pa mutite mikserom dok ne pobeli. Pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo u odvojenoj činiji.

Dodajte smesu u činiju sa jajima, malo po malo. Umešajte špatulom.

Kalup prečnika 24 cm obložite pek-papirom, pa sipajte smesu u njega. Pecite 30 minuta u unapred zagrejanoj rerni na 180°C.

U dublju posudu stavite krem sir, pa mu ulijte slatku pavlaku. Dodajte šećer, pa umutite mikserom. Kada je umućeno dodajte 100 g rendane čokolade. Pomešajte špatulom da se čokolada lepo rasporedi.

Printscreen/YouTube
 

Izvaditi koru iz kalupa i presecite je na dva dela, da dobijete dve kore. Ponovo vratite koru u kalup, pa stavite polovinu fila. Stavite drugu koru, pa odozgo drugi deo fila. Ostavite mali deo fila da premažete tortu okolo.

Iseckajte jagode, pa ih rasporedite preko fila. Razmutite želatin u ključaloj vodi, pa kada se malo zgusne, stavite na jagode da sve budu lepo prekrivene. 

Ostavite barem četiri sata u frižideru, pa skinite kalup. Namažite tortu okolo filom, pa stavite rendanu čokoladu i okolo. Secite i služite.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

 

 

 


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike