Avantura za nepca: Istražite bogatstvo tajlandske kuhinje

02.03.2024

14:44

0

Autor: I. P.

Tajlandska kuhinja je pravo umetničko delo koje poziva na istraživanje raznovrsnih ukusa i aromatičnih začina

Avantura za nepca: Istražite bogatstvo tajlandske kuhinje
Copyright Pixabay

Tajlandska kuhinja je pravi mozaik ukusa i tekstura, čineći svaki obrok avanturom za nepca. Ova kuhinja je poznata po svojoj sposobnosti da izbalansira četiri osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i pikantno, stvarajući jedinstvene kombinacije koje zadovoljavaju i najzahtevnije gurmane.

 

Pad Thai - kralj tajlandske kuhinje

Jedan od najpoznatijih tajlandskih jela svakako je Pad Thai. Ovaj klasičan obrok sastoji se od prženih rezanaca sa dodatkom kikirikija, povrća, a ponekad i morskih plodova ili piletine. Ono što Pad Thai čini posebnim je bogatstvo tekstura i ukusa, uz dodatak tamarinda koji mu daje specifičnu kiselost.

Pixabay
Pad Thai

Osvežavajuća pikantna supa za prave gurmane

Tom Yum Supa je još jedan dragulj tajlandske kuhinje, poznat po svojoj osvežavajućoj kombinaciji pikantnog i kiselog ukusa. Priprema se sa raznovrsnim morskim plodovima, limunovom travom, galangalom i limetom, donoseći pravu eksploziju ukusa u svakom zalogaju.

Pixabay
Tom Yum Supa

Ništa bez karija! 

Kari jela, poput Green Curry-a, predstavljaju esenciju tajlandske kulinarske umetnosti. Osnova ovih jela je kremasta tekstura kokosovog mleka, obogaćena složenim aromama i začinima poput korijandera, kumina i zelenih čilija. Green Curry se često služi uz piletinu ili povrće, nudeći bogat i intenzivan ukus.

Pixabay
Green Curry

Popularni pikantni slani spoj

Som Tam, ili salata od zelene papaje, je još jedno popularno jelo koje donosi pikantni i slani spoj. Zelena papaja se tanko seče i meša sa čilijem, limetom, ribljim sosom i šećerom, stvarajući osvežavajuću i hrskavu salatu koja savršeno dopunjuje obrok.

Pixabay
Som Tam

Najpoznatiji dezert

Za desert, Mango Sticky Rice je nezaobilazna poslastica. Ova jednostavna, ali očaravajuća kombinacija slatkog manga, lepljivog pirinča i bogatog kokosovog mleka predstavlja savršen završetak svakog tajlandskog obroka, balansirajući ukuse i teksture u slatkoj harmoniji.

Pixabay
Mango Sticky Rice

Tajlandska kuhinja je pravo umetničko delo koje poziva na istraživanje raznovrsnih ukusa i aromatičnih začina, nudeći putovanje kroz kulturno nasleđe i tradiciju Tajlanda u svakom zalogaju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike