Skrivene ubice iz frižidera: Od hotdoga do avokada, otkrijte najopasnije namirnice koje mogu biti smrtonosne

23.11.2023

14:48

0

Autor: V. I.

Umesto da se najedete, možete da završete dva metra pod zemljom, zato oprez!

Skrivene ubice iz frižidera: Od hotdoga do avokada, otkrijte najopasnije namirnice koje mogu biti smrtonosne
Copyright Profimedia

Kada je reč o najopasnijim namirnicama na svetu, verovatno vam prvo padnu na pamet egzotični delikatesi s kojima većina ljudi nikada neće doći u kontakt. I dok korejska hobotnica koja može da odgovara tim kriterijumima, neke od najgorih opasnosti od hrane verovatno su već pohranjene trenutno u vašem frižideru ili ostavi. Od otrovnih proizvoda do higijenski nebezbednih jela, sakupili smo spisak najopasnijih namirnica na svetu.

Ne gutajte koštice trešanja 

Unsplash
 

Ispljunite koštice trešanja jer sadrže otrovno jedinjenje cijanovodonik, upozoravaju stručnjaci. To važi i za drugo koštunjavo voće poput breskve, šljive i kajsije... Ipak, nema mesta panici jer iako je cijanovodonik otrov, morali biste da pojedete tonu semenki trešanja pre nego što vas ubije. Granica za čoveka od 70 kilograma i je 700 miligrama cijanovodonika dnevno, prema Nacionalnom institutu za zdravlje, što odgovara količini od par stotina semenki trešnje. 

Fugu zabranjena u EU, u Japanu specijalitet

Fugu (naduvana riba) jedna od najotrovnijih namirnica na svetu. Njena konzumacija u Evropskoj uniji je zabranjena, dok se u Japanu služi kao specijalitet po imenu fugu koji se priprema prema posebnim procedurama. To je zato što je, osim ako nije pravilno kuvana, oko 1.200 puta smrtonosnija od cijanida jer u mišićima, polnim žlezdama, jetri pa i koži sadrži snažan termostabilni otrov tetrodotoksin. Zbog promena temeperature u moru, poslednje decenije se pojavljuje u Jadranskom moru.

Sir sa crvima, nije za one sa slabim srcem (ili stomakom)

Casu Marzu (kazu marcu) tradicionalni je sir sa Sardinije, fermentiran živim crvima koji delimično razlažu sir. Neki kažu da je afrodizijak, ali je zabranjen za komercijalnu prodaju, iako ga meštani sa Sardinije jedu vekovima. Smatra se da bi zbog crva mogao biti opasan po ljudsko zdravlje jer bi crvi mogli da stvore mikroperforacije u crevima, ali dosad nijedan takav slučaj nije povezan sa ovim sirom.

I hot-dogovi mogu biti smrtonosni

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sumo Dog (@eatsumodog)

Ako izuzmemo sumnjive sastojke koji se nalaze u nekim markama viršli, ova namirnica važi za ozloglašenu u mnogim bolnicama kao jedna od najvećih opasnosti od, verovali ili ne, gušenja u kuhinji. Oni su broj jedan uzrok povreda uzrokovanih gušenjem kod dece mlađe od tri godine, prema podacima istraživačkog centra "John Hopkins Medicine". Zato budite sigurni da žvaćete polako!

Osim biljaka, od vlage bujaju i bakterije

Profimedia
 

Klice lucerke poznate i pod imenom alfa-alfa, posebno sirove, su idealno okruženje za razvijanje bakterija. Brojne epidemije bolesti koje se prenose hranom poslednjih decenija su povezane sa konzumiranjem klica, uključujući salmonelu i ešerihiju koli.

Sannakji može da vam uzvrati nakon što ga pojedete

Sannakji je korejsko sirovo jelo od hobotnice koje se jede dok se životinja još migolji. Opasnost je u tome što uprkos tome što je suši kuvar ubio hobotnicu pre nego što je poslužio, nervna aktivnost joj omogućava da se i dalje mrda, što znači da bi se njihove gumene čašice mogle zakačiti za vaše grlo dok ih gutate. Prema pisanju Food & Wine, u proseku svake godine umire šest ljudi od gušenja ovim jelom.

Školjke apsorbuju mirkobe iz mora

Nedovoljno kuvane ili sirove školjke su posebno opasne jer mogu da apsorbuju mikrobe i štetne bakterije iz mora. Zato ih uvek ih treba termički obraditi. Posebno se treba čuvati sirovih ostriga. Osim toga, školjke izazivaju jednu od najčešćih (i najsmrtonosnijih) alergija na hranu, pa je potreban dodatni oprez. 

Avokado je opasniji nego mislite

Profimedia
 

Zvuči vam neverovatno?  Avokado naravno nije otrovan, ali je uzrok jedne od najčešćih povreda nožem u kuhinji. Procena je da je tokom prošle godine oko 4.000 ljudi završilo u Hitnoj pomoći s povredama zadobijenim dok su sekli avokado.

Zeleni krompir izbegavajte u širokom luku

Pixabay
 

O validnosti tvrdnje da je nezreli zeleni krompir otrovan vodi se polemika već neko vreme. Poznato je, međutim, da zelene krtole ili nove klice biljke krompira sadrže opasan toksin poznat kao solanin i da mogu izazvati ozbiljne bolesti ako se konzumiraju u velikim količinama.

Sirovi pasulj sadrži toksični agens

Profimedia
 

Nema ko ne voli da jede čorbast pasulj ili prevranac ali nikada ne  bi trebalo da ih jedete sirove. Sirovi pasulj sadrži toksični agens poznat kao fitohemaglutinin. Čak i šaka pasulja može izazvati simptome poput povraćanja i glavobolje. Međutim, toksin se značajno smanjuje kada se pasulj kuva. Zato je bitno da pasulj dobro skuvate.

Meso ajkule opasno po život

Fermentisana ajkula je poslastica koja bi mogla biti poslednja stvar koju ikada jedete ako niste pažljivi. Ova tradicionalna islandska poslastica je obavezno jelo sa malog nordijskog ostrva. Iako je to jedna od nacionalnih namirnica, pristupate joj na sopstveni rizik: Sirovo meso ajkule je toksično za ljude jer tela grenlandskih ajkula sadrže visok nivo uree i trimetilamin-oksida. Samo nekoliko zalogaja svežeg, nesušenog mesa može vam dati osećaj da ste pijani. U dovoljno velikim količinama, ljudi mogu doživeti probleme sa crevima, neurološki stres, konvulzije ili čak smrt, izveštava Kanadski institut za bezbednost hrane.

Rabarbara zeleniš koji ubija

Profimedia
 

Ovo povrće koje nije često na našim trpezama ima listove koje ne treba koristiti za kuvanje ili pečenje, jer sadrže otrovnu oksalnu kiselinu. Konzumiranje previše oksalne kiseline može biti fatalno. Male količine u nepravilno pripremljenoj hrani će jednostavno izazvati simptome kao što su mučnina, dijareja, otežano disanje, bol u očima, crveni urin ili ozbiljnije probleme u vezi sa bubrezima kao što su kamen u bubregu ili čak otkazivanje bubrega.

Nežna zova nežno usmrćuje

Profimedia
 

Zova je omiljen cvet za sok iz detinjstva, a njene bobice izgledaju ukusno i bezbedne su za jelo kada su zrele i pravilno skuvane. Koriste se za razne namene - od vina i čajeva, do džemova i pita.  Međutim, listovi, grančice i semenke sadrže potencijalno fatalne nivoe cijanogenog glikozida zvanog sambunigrin. Ako bobice bazge nisu u potpunosti zrele ili proceđene kako treba, njihovo jedenje može izazvati gastrointestinalne simptome kao što su povraćanje, teška dijareja i mučnina. Njihova konzumacija u većim količinama može izazvati ozbiljne bolesti ili napade. Ali da biste bili u opasnosti da padnete u komu ili da se suočite sa smrću.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike