Deset njami ideja za vašu novogodišnju trpezu: Veselo, kreativno i što je najbitnije - preukusno (VIDEO)

28.12.2023

19:31

0

Autor: V. I.

Ne morate da se slepo držite ovih recepata, praznici su vreme kada je mašti sve dozvoljeno

Deset njami ideja za vašu novogodišnju trpezu: Veselo, kreativno i što je najbitnije - preukusno (VIDEO)
Copyright Instagram printscreen

Praznici su sve bliže, a internet je prepun raznih gastronomskih predloga koje domaćice nesebično dele sa ljudima koji vole kreativni pristup kuhinji. Ni mi nismo odoleli, pa samo prikupili 10 najzanimljivijih recepata s Instagrama za novogodišnju trpezu, koji se jednostavno prave, sastojci za njih nisu previše skupi, a čitav štos je u samoj ideji, odnosno načinu na koji ćete pripremiti ova zanimljiva jela.

1. Rolnice od salame, krem-sira i krastavčića

Na providnoj foliji ređajte tri reda salame, tako da se preklapaju, pa krem-sir. Prekrijte drugim parčetom folije i ispresujte da prekrije salamu, sklonite foliju i poređajte krastavčiće. Zarolajte pažljivo, kao u donjem videu, isecite salamice, oričvrstite čačkalicom i ukarite svežom mirođijom.

2. Jelkice od tost-hleba i viršlica

Tost-hlebu odsecite ivice, ispresujte ga oklagijom i izvucite modlom jelke. Viršle isecite napola po dužini,pa ređajte ovim redom. Jelka od hleba, jelka od tost-sira,polovina viršlice (ravna strana nadole) i odozgo zatvorite jelkom od tost-hleba. Ivice pritisnite viljuškom da se ne otvara. Pomešajte istopljen puter sa sitno iseckanim beli lukom, malo meda i peršunom, pa to namažite na jelku. Ukrasite seckanom crvenom paprikom i zapecite 6-7 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

3. Oval s mezetlukom u obliku jelke

Ovo je samo jedna od ideja kako možete da slažete ono što imate kod kuće - suhomesnato, slane keksiće, kačkavalje, grickalice. Dajte mašti na volju!

4. Deda Mraz od jaja s majonezom i paprikom

Spremite se za neobičnog Deda Mraza od tvrdo kuvanih pa prepolovljenih jaja, ukrašenih crvenom paprikom za kapicu, majonezom za bradu, crnim maslinama za nosić i zrnima bibera za oči! 

5. Jelkice od tunjevine i nara

Pa koliko su samo neodoljive! Tunjevinu ocedite od ulja, usitnite viljuškom, dodajte sitan sir, sitno seckane krastavčiće, sitno seckani crni luk (može i crveni i prstohvat mirođije. Pomešajte i vadite kašikom kupice koje ćete uvaljati u mirođiju. Jelikice stavljajte na krekere i ukrasite zrncima nara.

6. Kapreze Deda Mraz

Postoji li jednostavniji recept od ovog? Samo ređajte sir, paradajz, šunku i bosiljak. Na kraju nakapajte malo maslinovog ulja, balzamiko sirćeta i soli i uživajte u svom remek-delu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sine Siemkowicz (@foodbites)

7. Kupa od svega

Sve što vam treba jeste konus od stiropora (ovaj s videa je visok 40 cm), malo papira za pečenje, čačkalice i sastojci po vašem izboru. Ruzmarin je odličan za popunjavanje nekoliko praznina na kraju. Biće vam potrebno oko sat vremena a najbolje je da servirate sa svežim bagetom.

 

 

8. Pizza jelkice

Rastanjite malo lisnato testo i namažite kečapom. Ređajte šunku i kačkavalj. Odozgo preklopite drugim listom lisnatog testa. Isecite trake širine 2,5 cm i navucite ih na štapić na ražnjić ko u donjem videu. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni,

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alex and Ksyu (@alex.ksyu)

 

9. Jelkice od lisnatog testa

Za ove dekorativne jelkice isecite modlama lisnato testo na zvezde različitih veličina. Poređajte na pleh obložen pek-papirom i izbockajte viljuškom. Premažite jajetom i pospite solju i parmezanom. Pecite 10 minuta na 200 stepeni. Na štapiić za ražnjić slažite zvezde u oblik jelke (počevši od najveće zvezde i završavajući sa najmanjom) kao u donjem videu. Na karju dodajte zvezdu od kačkavalja.

 

 

10. Novogodišnje kugle od sira

Pomešajte šolju krem-sira, 1/2 šolje seckanog kačkavalja, po šolju sušene brusnice i oraha, 1/4 šolje seckanog vlašca (može i peršun) i  1/2 kašičice belog luka u prahu. Na pleh stavite pek-papir pa kašikom za sladoled vadite kugle. Ohladite da se sir stegne, pa uvaljajte u mlevene pistaće, orahe, seckane suve brusnice. Kikiriki probušite, umetnite vlašac kao konopac za kuglu i utisnite u kuglu. Dodajtei mašnicu. 

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike