Teletina saltimboka i još tri vrhunska recepta: Profesionalni kuvar predlaže savršenu novogodišnju večeru

27.12.2023

14:22

0

Autor: K. B.

Uoči praznične sezone, gurmani i ljubitelji ukusne hrane često tragaju za savetima stručnjaka kako bi uneli dodatnu čaroliju na svoju novogodišnju trpezu

Teletina saltimboka i još tri vrhunska recepta: Profesionalni kuvar predlaže savršenu novogodišnju večeru
Copyright Profimedia

Ugledni kuvar Mirko Bogdanović deli svoje ekskluzivne predloge za večeru koja će zadovoljiti sva nepca tokom dočeka Nove godine.

Predjelo koje poziva na uživanje

Kuvar Mirko predlaže kapreze salatu sa bivoljom mocarelom i pesto sosom od bosiljka kao izvanredno predjelo.

- Ova jednostavna ali ukusna kombinacija svežeg paradajza, mocarele i mirisnog bosiljka učiniće vašu trpezu sofisticiranom i neodoljivom - kaže poznati kuvar.

Profimedia
 

Glavno jelo koje oduševljava goste

Za glavno jelo, Mirko Bogdanović preporučuje saltimboku od teletine sa slaninom, žalfijom i suvim paradajzom uz pire krompir. Ovaj italijanski klasik pruža savršen spoj nežnog mesa, aromatične šunke i začina koji će osvojiti sva srca tokom praznika. 

 

 

  Profimedia

 

Vreme pripreme:

  • između 60 i 120 minuta

Sastojci:

  • 4 teleća odreska (oko 150 g svaki)
  • 8 listova sveže žalfije
  • 4 kriške tanko sečene slanine
  • 8 komada suvog paradajza (natopljenog u vodi prethodno)
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 šolje belog vina

Za pire od krompira:

  • 4 veća krompira, oljuštena i naseckana na kolutove
  • 1/4 šolje putera
  • 1/2 šolje mleka
  • So i biber po ukusu

Priprema:

1. Na svaki odrezak telećeg mesa stavite po dva lista žalfije i omotajte kriškom slanine. Pritisnite malo kako bi se sastojci lepo spojili.

2. Posolite i pobiberite svaki odrezak po ukusu.

3. U velikoj tiganju zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Stavite odreske u tiganj i pržite ih sa svake strane dok ne postanu lepo zlatno smeđi. To bi trebalo trajati oko 3-4 minuta s obe strane.

4. Dodajte suvi paradajz i belo vino u tiganj. Kuvajte još nekoliko minuta dok se tečnost delimično ne redukuje.

5. Za pire od krompira, kuvajte kolutove krompira u posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Ocedite ih i zatim ih izgnječite u pire. Dodajte puter, mleko, so i biber, pa sve dobro promešajte.

6. Servirajte saltimboku od teletine preko pirea od krompira i prelijte sosom od suvog paradajza.

Uživajte u ovom ukusnom jelu!

Desert za slatke završne note

Kada je reč o desertu, Mirko predlaže tiramisu s dodatkom kafe i orašastih plodova.

Tiramisu je večiti favorit, a ova varijacija sa slojevima kafe i hrskavim orašastim plodovima unosi dodatnu dimenziju u klasičan recept - tvrdi kuvar.

 

  Profimedia

 

Vreme pripreme:

  • između 20 i 30 minuta

Sastojci:

  • 4 velika jaja (odeljeni belanci od žumanaca)
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja kisele pavlake
  • 1 šolja sveže pripremljene jake crne kafe, ohlađene
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 250 g krem sira
  • 1 šolja seckanih orašastih plodova (orasi, lešnici, bademi)
  • 24-30 piškota
  • Kakao u prahu za posipanje

Priprema:

1. Umutite belanca dok ne postanu čvrsta, postepeno dodajući polovinu šećera.

2. U drugoj posudi umutite žumanca sa preostalom polovinom šećera dok smesa ne postane svetla i kremasta. Dodajte ekstrakt vanile i kisele pavlake, pa sve dobro promešajte.

3. Dodajte krem sir u smesu sa žumancima i dobro sjedinite.

4. Lagano dodajte umućena belanca u smesu od sira i žumanaca, mešajući lagano kako biste zadržali vazdušastu teksturu.

5. U velikoj posudi pripremite jaku crnu kafu i ostavite je da se ohladi.

6. Umutite kafu s kremom: umočite svaku piškotu u ohlađenu kafu i ređajte ih u posudu za tiramisu.

7. Na prvi sloj piškota stavite deo kreme, zatim pospite seckanim orašastim plodovima. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem kreme na vrhu.

8. Pospite gornji sloj kreme sa još seckanih orašastih plodova.

9. Ostavite tiramisu u frižideru najmanje 4 sata, ili po mogućstvu preko noći.

10. Pre posluživanja, pospite vrh kakao prahom.

Uživajte u ovom osvežavajućem i bogatom tiramisu desertu!

Univerzalna magija za novogodišnje slavlje

Uz ova jela koja oslikavaju italijansku tradiciju, Mirko predlaže dodatak univerzalnih favorita koje Srbi vole za Novu godinu.

Roštilj pljeskavice sa lukom i kačkavaljem, kao i punjene pečurke sa sirom, uvek su dobrodošle na svakoj trpezi. Ova jela donose notu domaće topline i udobnosti - kaže on.

Kuvar Mirko Bogdanović, osnivač restorana "Bosiljak" koji je poznat po vrhunskoj italijanskoj kuhinji, poziva sve ljubitelje ukusne hrane da uživaju u ovim specijalitetima tokom dočeka Nove godine i da stvore nezaboravne trenutke oko stola s porodicom i prijateljima.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike