Ovakve krofnice dosad nikad niste probali, a recept je ubedljivo najbolji: Prave se u kesi, nema prljavih sudova (VIDEO)

26.12.2023

14:13

0

Autor: V. I.

Uživajte u slatkom zadovoljstvu, uz minimalan napor i maksimalan užitak

Ovakve krofnice dosad nikad niste probali, a recept je ubedljivo najbolji: Prave se u kesi, nema prljavih sudova (VIDEO)
Copyright Profimedia

U svetu kulinarskih čuda na internetu, pojavio se viralni recept koji je osvojio srca svih ljubitelja slatkiša, a istovremeno olakšao život svima koji ne žele da provode sate u kuhinji ili peru gomile posuđa. Reč je o trenutno veoma popularnom receptu za krofnice čija magija počinje već u samom načinu pripreme smese.

Umesto tradicionalnog mešanja u klasičnim posudama, ovaj recept se ističe po inovativnom koraku - smesa se pravi u običnoj plastičnoj kesi! Da, dobro ste pročitali, kesa postaje vaš najbolji saveznik u stvaranju savršenih krofnica. Ovaj jednostavan trik ne samo da skraćuje vreme provedeno u kuhinji, već i smanjuje broj sudova koji čekaju na pranje.

Profimedia
 

Reč je o izraelskim prazničnim krofnama, poznatim pod imenom sufganijot, koje igraju centralnu ulogu tokom nedavno održane Hanuke, jevrejskog praznika svetlosti. Tradicionalno punjene marmeladom od kajsija ili crvenog voća, sufganijot simbolizuju čudo sa uljem, centralni događaj Hanuke.

Istorijat tradicionalnih izraelskih krofnica

Prema legendi, malena količina svetog ulja, dovoljna samo za jedan dan, čudesno je gorela osam dana u hramu u Jerusalimu. Sufganijot se prže u ulju, čime se odaje počast ovom čudu. Ove krofne su obično posute kristal šećerom, a savremene varijante mogu sadržati čokoladne filove, vanilu, pa čak i likere. Sufganijot nisu samo poslastica, već i važan deo jevrejske tradicije, koji povezuje sadašnje generacije sa istorijskim događajem i njegovim značajem.

Profimedia
 

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

  • 1 kesica suvog aktivnog kvasca
  • 3 šolje višenamenskog brašna
  • 1 jaje
  • 3 kašike šećera
  • 1 šolja tople vode
  • 1½ kašike ulja + za prženje
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašika rakije ili konjaka
  • korica 1 limuna
  • 2 šolje džema od jagoda

Priprema:

1. U plastičnu kesusa zip zatvaračem dodajte kvasac, toplu vodu, šećer, rakiju, limunovu koricu, ulje, jaje i brašno.

2, Zatvorite kesu i dobro promešajte sastojke.

3. Stavite je u posudu sa veoma toplom vodom dasmesa unutra nadolazi oko 1 sat.

4. Izvadite testo iz kese na pobrašnjenu površinu. Razvaljajte testo na 1-1,5 cm debljine. Uverite se da su obe strane testa pobrašnjene.

5. Iz  testa modlom za kolače ili čašom vadite krugove prečnika 5 cm. Utrošite celo testo. Pokrijte krpom 30 minuta.

6. Pecite u vrelom ulju po minut sa svake strane. Ocedite višak masnoće na papirnom ubrusu.

7. Ukoliko volite, u sredinu krofne utisnite svoj omiljeni džem.

Pogledajte u donjem videu koliko je jednostavan postupak:

Bon appetit!

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike