Ako pravite krofne, isprobajte trikove koji će ih sprečiti da se napiju ulja

08.03.2023

13:09

0

Autor: Z. A.

Ove cake valja znati

Ako pravite krofne, isprobajte trikove koji će ih sprečiti da se napiju ulja
Krofne - Copyright Profimedia

Originalan recept za krofne ne postoji jer svaka domaćica ljubomorno čuva trikove koje njene krofnice čine najboljima.

Mi vam donosimo trikove kako da vaše krofne ne upiju masnoće.

Iako imamo i recept baš za ove krofne, veoma je važno da upamtite ove tri cake:

  • Iako u krofne dodajete kvasac, treba da dodate i pola kesice praška za pecivo - važno je dodati jer će on sprečiti nastajanje rupica u krofnama.
  • Kašičica rakije dodata u smesu sprečiće upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja.
     
  • Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada, zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiće više masnoće.
  • Kako bi vam krofne uspele, važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego što ga umesite zagrejte u pećnici oko tri minuta na temperaturi od 20 °C.
Profimedia
Krofne

Sastojci za krofne:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 cela jajeta i 2 žumanceta
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 kašičica soli (puna do ivica)
  • 2 vanilin šećera
  • ½ kesice praška za pecivo
  • malo rendane korice limuna
  • 1 kašičica rakije
  • 1 dl ulja
  • 5 dl mleka
  • 1 kocka svežeg kvasca

 

Profimedia
Krofne

Kako da pripremite krofne:

U posudi zagrejte 1 dl mleka (ne sme da bude prevruće), dodajte jednu kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac. Ostavite da se diže.

Jaja mutite sa šećerom i kašičicom soli dok ne dobijete penastu smesu, potom je dodajte u toplo brašno pomešano s praškom za pecivo.

Dodajte potom toplo ulje, kašiku rakije, izmešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko (preostala 4 dl koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dl za smesu kvasca).

Dobijenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se dobijeni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba da bude vrelo, nikako pregrejano, na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića). Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta nagore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj način po sredini krofne nastaje bela crta baš poput originalnog izgleda).

Špric za krem napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.

Profimedia
Krofne

 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike