Hrskavi mirisni hleb s puterom i belim lukom: Pravi se brzo a odličan je kao elegantna večera ili slavsko predjelo
Najveći problem s ovim jelom je što koliko god da ga napravite, uvek će da zafali, a ima i posna verzija!
Toliko jednostavno jelo od par sastojaka, a ukus je fantastičan. Bilo da imate vremena da sami zamesite hleb ili ćete koristiti onaj iz radnje, hleb s belim lukom je odličan kao elegantno predjelo svečanog ručka, ili pak kao lagana večernja zakuska za druženje s prijateljima uz čašu dobrog italijanskog vina.
Priprema je prosta: mleveni beli luk se pomeša sa maslinovim uljem ili omekšanim puterom, doda se so i ponekad začinsko bilje poput origana. Zatim se namaže na francuski hleb (baget) ili italijanski (ćabata). Na kraju, hleb se zapeče u rerni ili na roštilju.
Starorimski koreni
Hleb s belim lukom potiče od italijanskog jela bruskete, tačnije brusketa ala romana. „Brusciare“ znači tost, dakle bruschetta alla romana je tostirani hleb natrljan belim lukom i odozfo pokapan uljem i solju.
Južna Italija je bila poznata po svojim receptima za ovo jelo jer je tamo rastao beli luk. Kasnije je brusketa evoluirala dodavanjem paradajza i bosiljka.
Kako je doživeo popularnost
Od 1880. do 1924. godine oko četiri miliona Italijana migriralo je u SAD. Kada su stigli u Ameriku, ponovo su kreirali kuhinju svoje domovine koristeći lokalne sastojke. I tako je Amerika upoznala picu, špagete, ćufte, hleb sa belim lukom i još mnogo toga a onda se to dalje proširiilo po planeti. Kod nas je bilo uobičajeno da se na vruć hleb stavi mast i aleva paprika, ali to je potpuno dugo jelo.
Vreme pripreme:
- 25 minuta
Sastojci:
- 500 g francuskog hleba (baget)
- 100 g omekšanog putera
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
- 1 prstohvat soli
- 45 g rendanog kačkavalja (opciono)
Priprema:
1. Veliki pleh obložite pek-papirom, prepolovite hleb po dužini i stavite ga isečenom stranom nagore.
2, Dok se rerna zagreva, pomešajte beli luk, peršun, so i puter u maloj činiji i ravnomerno rasporedite pastu preko hleba.
3. Pecite hleb 10-15 minuta na 220 °C dok ne porumeni na ivicama.
4. Ako dodajete sir, dodajte ga u poslednja dva minuta pečenja. Zatim ohladite, isecite na štanglice i uživajte!
Posna varijanta jela
Za posnu varijantu ovog jela puter zamenite maslinovim uljem ili posnim margarinom.
Zamrznite za kasnije
Hleb s belim lukom takođe možete zamrznuti, što je odličan način da u svakom trenutku imate na raspolaganju ukusan prilog. Možete ga pripremiti za pečenje tako što ćete hleb nakon mazanja staviti u kesu i staviti u zamrzivač. Tamo može da ostane do tri meseca.
Bon appetit!
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari