Recept dana: Humus sa sušenim paradajzom leči i telo i dušu, zdrav namaz za svaki obrok

30.09.2022

06:02

0

Autor: D. R.

Jedan od najboljih recepata za humus

Recept dana: Humus sa sušenim paradajzom leči i telo i dušu, zdrav namaz za svaki obrok
profimedia-0542912252 - Copyright Profimedia

Humus, kremast i egzotičan namaz od leblebija sve više se odomaćuje i na našim trpezama.

Na Bliskom istoku humus  jedu više od 2.000 godina, a otkad ga je zapadna kultura otkrila i oberučke prigrlila, postao je jedan od prepoznatljivih simbola mediteranske kuhinje za koju vrlo dobro znamo da zdravija od nje ne postoji.

Za dobar humus je najvažnije da imate sveže i kvalitetne sastojke, a pravi znalci kažu da je tajna u susamu, odnosno tahini pasti. Posebnost ovog jedinstvenog namaza je u njegovoj punoći ukusa, visokim nutritivnim vrednostima i lepoj strukturi.

Humus sadrži najpotrebnije makronutrijente - zdrave masti, belančevine i vlakna, koji nas čine sitima i zadovoljnima i ključ su za održavanje zdrave težine.

Sastojci:

  • 250 g kuvanih leblebija
  • 6-7 sušenih paradajza iz ulja
  • 1 čen belog luka
  • ½ limuna - za sok
  • 3 kašike maslinovovog ulja
  • 1 kašika tahini paste
  • ½ kašičice kumina u prahu
  • ½ kašičice dimljene slatke paprike
  • prstohvat soli
  • malo bibera
  • malo vode (za razređivanje namaza po potrebi)

Za posluživanje:

  • Indijski Naan hleb, pogačice, baget, ali i krekeri i tortilje
Unsplash
 

Priprema:

Leblebije potopite u vodu preko noći (oko 12 sati do 16 sati) pa ih procedite i dobro operite pre kuvanja. Stavite ih u lonac i zalijte vodom, dodajte prstohvat soli i prstohvat sode bikarbone pa kuhajte na srednje jakoj vatri. Vreme potrebno da se leblebije skuvaju zavisi od toga koliko su dugo prethodno prethodno bile potopljene, a kreće se između 40 minuta i 2 sata. Ako koristite konzervirane leplebije, procedite ih i isperite pod mlazom hladne vode.

Kada su gotove, ubacite ih u blender (ili seckalicu, a može se usitniti i štapnim mikserom), dodajte sušeni paradajz iz ulja, sok od limuna, sjeckani ili protisnuti češnjak, sol, papar, kumin, dimljenu slatku papriku, tahini pastu i maslinovo ulje pa izblendajte u gustu pastu. Hummus prebacite u zdjelicu ili staklenku, zalijte ga maslinovim uljem i pospite dimljenom paprikom pa ga poslužite uz zagrijani naan, pogačice ili tostirane šnite kruha tipa baguette.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike