Mislite da je krompir najbolje peći u maslinovom ulju? Šef objašnjava zašto nije tako i koja masnoća je najbolja za najslasniji prilog

06.03.2023

13:59

0

Autor: Z.A.S.

Rejmond blank je ponosni vlasnik dve Mišlenove zvezdice

Mislite da je krompir najbolje peći u maslinovom ulju? Šef objašnjava zašto nije tako i koja masnoća je najbolja za najslasniji prilog
Pečeni krompir - Copyright Freepik

Krompir je definitivno jedan od omiljenih priloga svih Srba, a mnogi ga obožavaju u svim oblicima i varijantama.

Pire krompir je idealno kremast, dok pečeni ili prženi krompir, u zavisnosti od toga šta više volite, može da bude hrskav ili mekan. Ukoliko ste ljubitelji kuvanog krompira, u tom slučaju unosite znatno manje kalorija, nego što je to slučaj sa pečenim ili prženim krompirom.

Freepik
 

A kad smo kod prženja, s obzirom na to da je za to potrebno mnogo ulja, većina misli da radi dobru stvar ukoliko umesto suncokretovog iskoristi maslinovo ulje.

Ipak, izgleda da to baš i nije tako.

Rejmond Blank je poznati kulinarski šef, a otkrio je nekoliko trikova vezanih za pečenje krompira - od toga kako ih treba iseći, preko toga koliko dugo ih treba peći, ali i koju vrstu masnoće je najbolje koristiti.

Ovaj kuvar ponosni je vlasnik dve Mišlenove zvezdice, a ističe da, nakon guljenja, krompir treba iseći na četvrtine, koje će biti debele oko četiri centimetra. Na taj način se postiže hrskava korica, a mekana unutrašnjost.

Sledeći važan korak jeste odabir masnoće. Blank tvrdi da bi za pripremu krompira najbolje bilo da koristimo guščiju mast, jer ona ima intenzivan ukus.

Freepik
 

- Ako ste vegani, onda birajte suncokretovo ulje. Najgore koje možete da odaberete jeste maslinovo - krompiru će dati gorak ukus - kaže Rejmond i savetuje da prvo kuvate krompir pet minuta, a zatim da ga namastite i stavite u rernu na 200 stepeni, 30 do 40 minuta.

Kada su u pitanju začini, Rejmondov savet je da koristimo samo so i biber.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike