Da li treba prati ljusku od jaja? Još dve greške na koje treba obratiti pažnju da ne ugrozite zdravlje

05.08.2023

16:23

0

Autor: K. O.

Našem organizmu prete nevidljivi, a opasni neprijatelji

Da li treba prati ljusku od jaja? Još dve greške na koje treba obratiti pažnju da ne ugrozite zdravlje
Copyright Profimedia

Na svemu oko nas i stvarima koje dodirujemo postoje bakterije, jer sa njima delimo planetu.

Bakterije se nalaze i na većini hrane koju konzumiramo. Veći deo bakterija nije preterano zainteresovana za nas, te ne škode našem zdravlju. Postoje i one koje termička obrada uništava, a tu su i vrlo opasne i izdržljive bakterije.

Kada kupujete jaja u marketu ona su samo naizgled čista. Na njima se nalazi mnogo toga što golim okom nije vidljivo.

– Kontaminirane ljuske mogu uzrokovati salmonelu. Ona živi u crevima i izmetu živine i ostaje na ljusci. Salmonela je vrlo izdržljiva – ne umire ni u suvom izmetu ni na niskim temperaturama – kažu stručnjaci iz ruskog Saveza potrošača Roskontrol.

Kada su u pitanju kupovna jaja, među zahteve spada i taj da ljuska mora biti čista, bez mrlja od krvi, izmeta i oštećenja. Ali ono što malo ko zna jeste da se jaja ne peru pre pakovanja. A ako se operu, onda na pakovanju stoji napomena – obrađena su.

-U praksi se jaja najčešće ne peru na farmama živine. Upotreba deterdženata gotovo prepolovljuje dozvoljeni rok trajanja proizvoda – objašnjavaju u Roskontrolu.

Profimedia
 

Kako se čuvaju i kada ipak treba da se operu?

Oprana jaja mogu se čuvati svega 12 dana, dok se ona koja nisu “tretirana” mogu držati u frižideru i do 90 dana. Zbog toga pranje jaja kad ih tek donesete iz prodavnice nije baš dobra ideja – na taj način ćete oprati zaštitni film sa površine ljuske i skratiti im život.

Ipak, nije loše da to uradite pre pripreme. Pogotovo ako ih kuvate, uvek ih operite, uprkos činjenici da izlaganje visokim temperaturama ubija gotovo sve viruse.

Ipak, kako rizik od salmonele postoji, bolje je da ne koristite jaja koja su oštećena, a onim koja su cela operite ljusku. Kada pripremate tvrdo kuvana jaja, salmonela će garantovano biti uništena.

Unsplash
 

Takođe, postoji još jedna opasnost. Stručnjaci Roskontrola podsećaju da postoji opasnost po sirova jaja ako su u blizini ili u dodiru sa drugim namirnicama u frižideru.

Zbog toga se jaja, čak i u ambalaži, moraju stavljati odvojeno od hrane koju ne planirate termički da obrađujete, kao što su povrće i voće. Takođe, sto na kojem ste držali sirova jaja treba temeljno obrisati.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike