"Ne može da se javi odmah, ali...": Nutricionista objašnjava kako se manifestuje salmonela i da li je opasna po život!

04.10.2022

18:30

0

Uzorci proizvoda sa polica u Srbiji poslati su radi detaljne provere lokalnim laboratorijama, o čemu su obaveštene nadležne institucije

"Ne može da se javi odmah, ali...": Nutricionista objašnjava kako se manifestuje salmonela i da li je opasna po život!
salmonela profimedia-0443219635 - Copyright Profimedia

"Lidl Srbija" je obavestio potrošače da je povukao iz prodaje pet proizvoda - dva pakovanja "tastino napolitanki" od 800 grama sa ukusom kakaoa i lešnika i tri pakovanja "tastino vafela" od 200 grama. Ovi proizvodi se povlače zbog mogućnosti prisustva bakterije salmonele, budući da je redovnom kontrolom u Hrvatskoj utvrđeno njeno prisustvo u dve proizvodne šarže.

Koliko je salmonela opasna i kako se manifestuje?

Nutricionistkinja Jagoda Jorga kaže da ova bakterija nije opasna po život, ali može da izazove određene posledice kod osoba čiji je imunitet kompromitovan.

- Ova bakterija može da izazove ozbiljne crevne infekcije. Manifestuje se mučninom, gađenjem, prolivom, dehidratacijom... Ova bakterija nije opasna po život. A kod osoba čiji je imunitet kompromitovan može da izazove ozbiljne manifestacije. Salmonela se obično ne javlja odmah, već može da prođe osam sati, čak i dva-tri dana, pa da se javi - kaže naša sagovornica.

Profimedia
 

Dodaje da su visoka temperatura i krv u stolici alarm da se odmah javite lekaru.

- Oni koji dobiju visoku temperaturu i krv u stolici trebalo bi da se odmah jave lekaru. Ova bakterija može da izazove posledice kod ljudi koji su skoro preležali koronu, onih koji koriste kortikosteroide i koji su HIV pozitivni - kaže Jorga.

"Lidl Hrvatska" takođe povlači "tastino napolitanke"

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvestio je da" Lidl Hrvatska" iz predostrožnosti povlači više vrsta proizvoda ''tastino napolitanke'', proizvođača iz Bosne i Hercegovine, zbog prisutnosti bakterije salmonele, saopštila je danas Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Najavili su da se sa tržišta povlače sledeći proizvodi:

"Tastino napolitanke" s kremom ukusa lešnika XXL, 1.000 g; "Tastino napolitanke" s kakaoom XXL, 1.000 g; "Tastino napolitanke" s ukusom lešnika, 800 g; 2Tastino napolitanke" s ukusom kakaoa, 800 g, svih LOT brojeva i roka trajanja, zbog prisutnosti bakterije salmonela u proizvodu. Proizvođač "tastino napolitanki" je "Pak Rampart" d.o.o., Visoko, Bosna i Hercegovina, a na tržište ih stavlja trgovačko preduzeće "Lidl Hrvatska" d.o.o. Proizvodi nisu u skladu s EU Uredbom o sigurnosti hrane, prenosi HINA.

Podsetimo, kako je "Lidl Srbija" obavestio, uzorci proizvoda sa polica poslati su radi detaljne provere lokalnim laboratorijama, o čemu su obaveštene nadležne institucije. Potrošače pozivaju da ukoliko imaju neki od ovih proizvoda, isti ne konzumiraju i vrate ga u bilo koju "Lidlovu" prodavnicu.

Novac za proizvod će biti vraćen sa predočenim računom ili bez njega.

Kako je navedeno, ovi proizvodi se povlače zbog mogućnosti prisustva bakterije salmonella typhimurium, s obzirom na to da je redovnom kontrolom u Hrvatskoj utvrđeno prisustvo u dve proizvodne šarže.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Lidl Srbija" obaveštava svoje potrošače o opozivu sledećih proizvoda:

- Tastino napolitanke sa ukusom kakaoa - Vafel proizvod sa 72% kakao punjenja, 800 g Tastino napolitanke sa ukusom lešnika - Vafel proizvod sa 72% punjenja sa ukusom lešnika, 800 g Tastino Vafel sa kakao punjenjem- Vafel proizvod sa 80% kakao punjenja, 200 g Tastino Vafel sa punjenjem ukusa lešnika - Vafel proizvod sa 80% punjenja sa ukusom lešnika, 200 g Tastino Vafel sa kakao prelivom- Vafel proizvod sa 57% kakao punjenja, preliven sa 20% kakao preliva, 200 g.

"Lidl Srbija" obaveštava potrošače da je iz predostrožnosti iz prodaje povukla proizvode proizvođača Pak Rampart d.o.o., Visoko, Bosna i Hercegovina:

Profimedia
 

- Tastino napolitanke sa ukusom kakaoa - Vafel proizvod sa 72% kakao punjenja, 800 g; Tastino napolitanke sa ukusom lešnika - Vafel proizvod sa 72% punjenja sa ukusom lešnika, 800 g; - Tastino Vafel sa kakao punjenjem - Vafel proizvod sa 80% kakao punjenja, 200 g;  Tastino Vafel sa punjenjem ukusa lešnika - Vafel proizvod sa 80% punjenja sa ukusom lešnika, 200 g; Tastino Vafel sa kakao prelivom - Vafel proizvod sa 57% kakao punjenja, preliven sa 20 % kakao preliva, 200 g.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike