Ako na ovaj način pripremate jaja - bolje je da ih onda ne jedete

27.04.2023

14:38

0

Autor: Z. A.

Uvek postoji nešto što ne znamo o jajima, a ovo nam se čini kao važno

Ako na ovaj način pripremate jaja - bolje je da ih onda ne jedete
Pržena jaja - Copyright Pexels

Jaja volimo, jaja jedemo, jaja su zdrava.

Belanca su neverovatan izvor belančevina, a žumanca su puni vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kažu dijetetičari.

Ali kako bi dobili najbolje od jaja, treba pripaziti na koji ih način pripremate. Iako ne postoji pogrešan način za pripremu jaja, neke metode nisu toliko zdrave kao druge.
Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na mnogo ulja i na jakoj vatri.

Sirova jaja su najopasnija, sirovo belance teže se probavlja zbog prisutnog avidina i na taj način su teško probavljiva. Osim toga, velika je mogućnost od trovanja salmonelom. Najbolji izbor pripreme su kuvana ili poširana jaja. Prženjem unosimo veću količinu nepotrebnih masnoća, ali prilikom pripreme dovoljno je tiganj četkom premazati uljem kako bismo dobili niskokaloričan obrok. Sa malo masnoća veća je iskoristivost A, D i E vitamina iz jaja. Svakako treba izbegavati pripremu prženih jaja sa slaninom prilikom čega unosimo suvišne masti i soli, piše 24sata.hr.

Pexels
Poširano jaje

Najgori način je ovaj

- Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene koristi jaja. Jaja su prirodno bogata belančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo jer je prekomerna zasićena masnoća u ishrani usko povezana sa srčanim bolestima - kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum.

- Dijetalne smernice za Amerikance 2020-2025. predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10 odsto ukupnih kalorija dnevno. Korišćenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti - dodaje dijetetičarka Tara Tomaino.

Pexels
Poširano jaje

Ona dodaje da se ne morate čuvati samo maslaca, kokosovo ulje i mast od slanine takođe su loši, kao i kuvanje jaja u tepsiji ili kišu koji sadrži velike količine zasićenih masnoća u obliku pavlake ili sira. Korišćenje tih sastojaka može umanjiti visoki nutritivni profil jaja. Od prženja jaja nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.

- Kuvanje na visokim temperaturama oksidira ulja, a ona potom mogu podstaći upalu u telu. Stoga treba koristiti ulja koja se dime tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se sprečila oksidacija - kaže dijetetičarka Rebeka Vašuta.

Profimedia
Poširano jaje

Kako je onda najbolje pripremiti jaja?

- Pripremanje jaja s minimalno masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija jesu alternativa. Jaja koja se kuvaju na tvrdo ili poširanje način su za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom - kaže Tomaino.

Osim kako ih spremate, bitno je i s čim jedete jaja.

- Poslužite jaja s izdašnom porcijom povrća kako biste dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput špargli, brokolija, paprike i luka - savetuje Tomaino za Yahoo!Style.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike