Da li ste se ikada zapitali zašto žumanca tvrdo kuvanih jaja imaju zeleni prsten? I da li su bezbedna za jelo?

22.03.2022

13:50

0

Sigurno ste primetili zelenkasto-sivkastu nijansu oko žumanca tvrdo kuvanog jajeta

Da li ste se ikada zapitali zašto žumanca tvrdo kuvanih jaja imaju zeleni prsten? I da li su bezbedna za jelo?
pexels-katerina-holmes-5907999 - Copyright Pexels

Ako ste skloni da kuvate jaja, onda ste sigurno jeli i „zelena žumnaca“. Ipak, da li ste se ikada zapitali da li su ovakva jaja bezbedna za konzumiranje?

Šta uzrokuje zelenu nijansu oko tvrdo kuvanog jajeta?

Zelena nijansu dve stvari mogu da uzrokuju. Kada ostavite jaja da ključaju predugo, vodonik u belancetu se pomeša sa sumporom u žumancetu.
To izaziva hemijsku reakciju koja formira prsten preko žumanca. Alternativno, zeleni prsten može doći od velike količine gvožđa u kipućoj vodi.

Profimedia
 

Na sreću, tvrdo kuvana jaja sa zelenim žumancem su bezbedna za jelo iako možda ne izgledaju tako lepo i malo su čvršća nego što vam se dopada.

Ako vam se njihov ukus ne dopada, izbegavajte da jaja prekuvate i brzo ih ohladite pod tekućom vodom ili u posudi sa ledenom vodom. Zatim ih čuvajte u ljusci u frižideru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike