Oprez! Ulična hrana puna bakterija: Pet namirnica mogu biti fatalne po stomak!

26.07.2022

06:15

0

Leti dolazi do najvećeg broja crevnih infekcija, zbog namirnica koje dugo stoje na vrućini

Oprez! Ulična hrana puna bakterija: Pet namirnica mogu biti fatalne po stomak!
profimedia-0300705332 - Copyright Profimedia

Živa na termometru ovih dana ići će i do 40. podeoka, a preporuka stručnjaka je da hranu koja se prodaje na ulici pažljivo treba kupovati. Specijalista higijene i ishrane prof. dr Jagoda Jorga objasnila nam je da je ulična hrana sama po sebi rizična zbog mikrobiološke, hemijske i radiološke ispravnosti. Međutim, ukoliko ste njen konzument, ovo su namirnice na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Mleveno meso

- Kod nas je veoma zastupljeno mleveno meso, koje je vrlo problematično i lako podložno zagađenju, jer je pogodno za razvoj mikrobioloških rizika. Razni kiosci, nehigijenski mali prostori su neljudski i za one koji u njima rade na visokim temperaturama, pa da li onda možete da zamislite kakva je hrana u njima? - navodi naša sagovornica.

Facebook/Yugo grill
 

Prilozi mesu

- Na listu veoma rizične hrane koja se prodaje na ulici, u vitrinama koje, i ako su rashladne, nalaze se direktno na suncu, dodala bih i sve dodatke za meso. Sosevi, pogotovo majonez i pavlaka mogu biti veoma problematični, zato što se u njima nalaze jaja i mleko. Dodala bih ovde i da posebno treba da vodimo računa kada je u pitanju sveže povrće. Prvo, vrlo je upitno koliko je ono dobro oprano, a poznato je da se na vrućini sve bakterije vrlo brzo razmnožavaju - objašnjava Jagoda Jorga.

Sladoledi

Jorga je na "crnu" listu dodala i sladolede koji se prodaju na kuglu, jer kako kaže, njihovi sastojci su lako kvarljivi.

- Takvi sladoledi, domaći, oduvek su bili problem, zato što sadrže jaja i mleko. Takav proizvod se ne obrađuje termički, a posebnu problematiku imamo i sa ljudima koji ga prodaju. Takođe, još jedan od faktora rizika je odlaganje opreme kojom se servira sladoled. Često se te kašike i hvataljke satima nalaze u istoj vodi - ispričala nam je Jorga.

Palačinke

- Palačinke se, takođe, nalaze na ovoj listi. Opet ćemo govoriti o riziku u pogledu sastojaka - jaja i mleko. Treba posebno obratiti pažnju na koji način se čuva to testo, da li radnici tokom pripreme vade smesu iz frižidera. Zašto je ovo važno? Zato što čak i termički obrađena hrana mora biti u frižideru, jer svaka namirnica koja stoji van njega, u roku od dva sata može razviti u sebi brojne bakterije - navela je dr Jorga.

Printscreen/Instagram, sanja_homemade_cooking
 

Kremovi i preliv

Nema lepih palačinki bez kremova, preliva i raznoraznih nadeva. Naša sagovornica objasnila nam je da bi upravo trebalo da budemo obazrivi kada stavljamo ove namaze. 

- Slatki kremići i premazi se uglavnom nalaze van frižidera, u otopljenom stanju, kako bi se što lakše naneli na palačinke. Međutim, to je veoma opasno kada je reč o ispravnosti tih namirnica. One tako otopljene na visokim temperaturama kojima su izložene mogu napraviti velike bakterijske probleme konzumentima - objasnila je Jorga.

Unsplash
 

Ona je podsetila i na sirovo voće koje se stavlja kao dodatak palačinkama i upozorila da i ono može izazvati tegobe, ukoliko nije adekvatno odloženo.

Prema rečima specijaliste prof. dr Jagode Jorge, termički obrađena hrana gubi rizik od hemijskog zagađenja i prljavštine, jer zbog izlaganja i pripremi na visokim temperaturama ona postaje mikrobiološki ispravna.

Jorga dodaje i da bismo trebalo da izbegvamo da se hranimo na ulici po paklenim vrućinama, ali i inače, jer na hranu po takvim mestima stalno pada ono što sa betona podigne svaki automobil koji prođe.

Kako nam je Jagoda Jorga objasnila, leti dolazi do najvećeg broja crevnih infekcija, koji potiču upravo od povrća i voća, kao i namirnica koje dugo stoje izložene neadekvatnim temperaturnim uslovima.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike