Koliko dugo možete da čuvate meso u zamrzivaču pre nego što postane neupotrebljivo?

11.07.2023

14:14

0

Autor: K. B.

Što je meso duže zamrznuto, to više gubi svoja svojstva

Koliko dugo možete da čuvate meso u zamrzivaču pre nego što postane neupotrebljivo?
Zamrznuto meso - Copyright Profimedia

Da li je sigurno jesti meso koje je bilo zamrznuto godinu, dve godine ili čak duže? Ovo je često pitanje koje postavljamo kada slučajno otkrijemo meso na dnu zamrzivača koje je tamo zaboravljeno. Odgovor nije jednostavan. Dok zamrzavanje zaustavlja rast bakterija, važno je preduzeti određene mere predostrožnosti kako biste izbegli rizik od trovanja hranom.

Teoretski, sve namirnice mogu se čuvati u zamrzivaču na neodređeno vreme bez rizika po zdravlje, jer zamrzavanje zaustavlja razvoj bakterija. Međutim, što je meso duže zamrznuto, to više gubi svoja svojstva. Ukus, tekstura i nutritivne vrednosti mogu se promeniti. Zbog toga, iako je moguće jesti meso zamrznuto godinu, dve godine ili više, važno je razmotriti da će njegova svojstva verovatno biti izmenjena.

Idealan rok trajanja mesa u zamrzivaču varira prema vrsti mesa. Uopšteno, meso se dobro održava u zamrzivaču nekoliko meseci pre nego što počne gubiti kvalitet. Evo nekih smernica:

  • Jagnjetina ili teletina: do 8 meseci
  • Govedina: do 4 meseca
  • Mlevena govedina: do 3 meseca
  • Meso peradi (piletina i ćuretina): do 6 meseci
  • Svinjetina: do 6 meseci
  • Šunka/kobasica: do 2 meseca
  • Meso divljači: do 8 meseci
  • Kuvano meso: 2 do 3 meseca

Ovi rokovi trajanja su okvirni, a mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste mesa i načina pakovanja.

Profimedia
 

Prilikom odmrzavanja zamrznutog mesa, treba biti oprezan. Meso nikada ne treba ponovno zamrzavati jer to može dovesti do rasta bakterija i povećanog rizika od trovanja hranom. Meso koje je zamrznuto godinu, dve godine ili duže treba jesti kuvano, jer to pomaže u uništavanju potencijalno prisutnih bakterija.

Važno je odmrzavati meso na siguran način. To može biti u frižideru, uzimajući u obzir da odmrzavanje može trajati nekoliko sati do nekoliko dana, u zavisnosti od veličine i vrste mesa. Alternativno, može se koristiti hladna voda, redovno menjajući vodu kako bi se meso brže odmrznulo. Treba izbegavati odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi ili u vrućoj vodi jer to pogoduje razvoju bakterija.

Freepik
 

Pre nego što konzumirate zamrznuto meso koje je bilo duže vreme zamrznuto, trebalo bi da ga pažljivo pregledate i pomirišete. Ako meso ima neobičan miris, teksturu ili boju, najbolje je da ga ne koristite kako biste izbegli rizik od trovanja hranom.

Sveukupno, iako je moguće jesti meso zamrznuto godinu, dve godine ili duže, važno je biti oprezan i voditi računa o pravilnom rukovanju, skladištenju i odmrzavanju kako biste smanjili rizik od potencijalnih problema sa hranom.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike