Pitanje na koje svi želimo odgovor: Da li meso sme dvaput da se zamrzava?

24.11.2022

13:38

0

Autor: Z.A.S.

U suštini, ukoliko ga pravilno odmrznete, meso, bez problema, možete ponovo da zamrznete

Pitanje na koje svi želimo odgovor: Da li meso sme dvaput da se zamrzava?
Zamrznuto meso - Copyright Profimedia

Svi znamo da meso, bez problema, može da se zamrzne. Ali, sigurno ste čuli da meso koje je više puta zamrzavano nikako ne valja koristiti. Međutim, postavlja se pitanje da li je to zaista tako?

U suštini, ne postoji striktno pravilo koje nalaže da meso ne sme da se zamrzne i odmrzne više puta, ali je jako važno da to uradite pravilno, odnosno da meso odmrzavate u frižideru, na temperaturi do pet stepeni Celzijusa.

Kada jednom to uradite, u slučaju da je potrebno, meso možete ponovo da zamrznete. Ono što bi moglo da se dogodi jeste da meso postane vodenasto, usled pucanja njegovih ćelija, ali svakako neće biti pokvareno.

Pixabay
 

Zašto zamrzavamo hranu?

Da bismo usporili rad bakterija, odnosno da bismo sprečili da se ona pokvari. U suštini, na temperaturi od -18°C (što je standard za zamrzivače) hranu možemo godinama da držimo. Na temperaturi od 2° do 8° C, odnosno u frižideru, hrana može kratko da traje, a sa druge strane, na sobnoj temperaturi će se vrlo brzo pokvariti.

Profimedia
 

Nakon što se hrana odmrzne, ubrzava se i proces razmnožavanja bakterija. U slučaju da hranu ponovo zamrznete, taj proces će se ponovo usporiti.

Dakle, ukoliko ste zamrzli meso koje se nije pokvarilo, neće biti apsolutno nikakvog problema.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike