Oživite staru tradiciju: Jedinstveni recept za domaću medovaču koju čuvaju generacije

29.06.2023

15:50

0

Autor: K. B.

Uživajte u otkrivanju tradicionalnog recepta za domaću medovaču

Oživite staru tradiciju: Jedinstveni recept za domaću medovaču koju čuvaju generacije
Copyright Profimedia

Medovača je prirodni liker od meda koji se već vekovima ceni zbog svojih blagotvornih svojstava. Umereno konzumiranje ovog napitka može pomoći u jačanju imuniteta i pružiti brojne zdravstvene benefite. Uz jedinstveni recept koji se prenosi s kolena na koleno, možete oživeti staru tradiciju i napraviti domaću medovaču koju će generacije čuvati.

Pije se rashlađena i često se poslužuje kao aperitiv, ali medovača je mnogo više od samo ukusnog pića. Ovaj liker od meda se smatra izvrsnim saveznikom za jačanje imuniteta, štiteći organizam od infekcija i poboljšavajući krvnu sliku. Za pripremu dobre medovače potrebna su samo tri sastojka - 1 litar šljivovice, 400 ml destilovane vode i 300 g meda.

Unsplash
 

Priprema je jednostavna: rastopite med u šljivovici, a zatim dodajte destilovanu vodu. Ova smesa treba da odstoji mesec dana na tamnom mestu uz povremeno mućkanje kako bi se aroma i blagotvorne supstance meda i rakije sjedinile. Nakon tog perioda, procedite medovaču kroz filter. Jačina napitka može se prilagoditi dodavanjem više ili manje destilovane vode prema ličnom ukusu.

Ukoliko želite da vaša medovača bude još lekovitija, možete dodati malo propolisa. Međutim, treba biti oprezan, jer medovača se smatra jednom od najopasnijih rakija. Njen slatki ukus i glatko klizanje niz grlo mogu vas lako očarati, pa je važno konzumirati je s merom.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike