Sada su najslađe: Napravite fenomenalan liker od jagoda - imamo recept i sa šećerom i bez njega

07.06.2023

14:29

0

Autor: K. O.

Sada ga pripremite i uživajte ostatak godine

Sada su najslađe: Napravite fenomenalan liker od jagoda - imamo recept i sa šećerom i bez njega
Copyright Freepik

Pijace su pune sezonskog voća, a jagode i trešnje su sada najlepše. Mnogima su jagode omiljeno voće, a pored toga što uživamo u ukusu, tu su i esencijalni nutrijenti, vlakna, vitamin C, folna kiselina i kalijum. Sadrže i male količine gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora, selena, te vitamina B, K i E.

Odlično se slažu sa sladoledom, čokoladom i pudingom, a pored poslastica, možete napraviti i odličan liker od jagoda u kom ćete uživati tokom cele godine.

Imamo dve verzije, sa šećerom i bez njega. A pre nego što se bacite na pripremu, odaberite jagode.

Nikako nemojte uzimati one koje su prezrele, čak je bolje da četvrtina ploda bude zelenkasta, a ostatak crven.

Recept za liker od jagoda

Ovo je najjednostavniji recept i u pitanju je klasični liker. Sadrži samo četiri sastojka, a sa navedenim količinama dobićete oko 1,5 l aromatičnog pića.

Sastojci:

Priprema:

Najpre dobro operite jagode, pa ih isecite na manje komade i stavite u teglu.

Ređajte red jagoda, red šećera i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve jagode.

Na kraju sve sastojke prelijte rakijom.

Zatvorite teglu i ostavite je na sunčanom mestu. Smešu treba povremeno protresti.

Freepik
 

Posle tri nedelje dodajte šećer koji ste prokuvali u 1 l vode. Sve zajedno treba flaširati i ostaviti da odstoji najmanje 3 meseca.

Liker od jagoda bez šećera

Za sve one koji iz nekog razloga ne smeju ili ne žele da koriste šećer, najlakše je umesto šećera staviti med. Ako pratite naš recept, dobićete otprilike 1 l likera.

Sastojci:

  • 0,5 kg jagoda
  • 0,5 l rakije (jabukovača, vinova loza)
  • 3 - 5 grančica mente
  • 2-4 dl meda

Priprema:

Operite i očistite jagode. Potom ih poređajte u sterilisanu teglu sa širokim otvorom, dodajte mentu po želji i prelijte domaćom rakijom.

Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji najmanje tri nedelje, najbolje na tamnom mestu. Kada prođu tri nedelje, uzmite gazu i procedite tečnost kroz nju.

Dodajte med i promešajte, pa ostavite da stoji još četiri nedelje. Za to vreme teglu treba povremeno protresti da se sve dobro izmeša.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike