Sada je vreme za orahovaču: Mi imamo recept star više od sto godina

18.06.2023

14:36

2

Autor: K. O.

Stotinama godina deo narodne medicine

Sada je vreme za orahovaču: Mi imamo recept star više od sto godina
Copyright Pexels

Liker od oraha ili popularna orahovača nije samo rezervisana za uživanje, već je stotinama godina prisutna u narodnoj medicini. Koristi se kao lek za želudačne tegobe i štitnu žlezdu.

Sve više ljudi je pravi kod kuće jer se veruje da leči želudac i tiroidu, ali nije uvek lako naći pravi recept.

Mi imamo isprobani recept, star više od sto godina.

Zeleni plodovi oraha beru se u junu i to od 15. do 30. u zavisnosti od podneblja. Ovaj prirodni recept, idealan je za jačanje imuniteta, posebno tokom zimskih meseci, a pomaže i kod želudačnih tegoba i anemije.

Orahovača deluje pozitivno i na digestivni sistem – poboljšava varenje, ublažava nadutost i gorušicu i čisti digestivni sistem od parazita.

Mladi orasi, dok su još zeleni, bogati su vitaminom C i jodom i upravo zato dobri su za štitastu žlezdu.

Recept za orahovaču glasi ovako:

Sastojci:

  • 40 mladih zelenih oraha
  • 1 l rakije (najbolje loza, a moža i jabukovača, šljivovica)
  • 1 kg šećera (ili med)

Priprema:

U veliku teglu potrebno je staviti šećer i dodati zelene orahe, po mogućnosti sitnije. Ukoliko su krupniji, mogu da se iseku na polovine ili četvrtine i zatim ih prelijte rakijom.

Zatvorite teglu i stavite je pored prozora da stoji 40 dana na suncu. Kako bi se šećer istopio, svakodnevno je potrebno da protresete teglu.

Printscreen/YouTube
 

Već nakon nekoliko dana, ova domaća rakija počne da tamni, a nakon 40 dana, postaje potpuno crna i gusta.  Zbog šećera i gustine orahovaču zovu i likerom.

Posle 40 dana rakiju procedite kroz gazu i spremna je.

Narodna preporuka: Potrebno je čašicu ovog pića popiti svako jutro na prazan želudac.

Dodaci uz orahe

Ovaj recept razlikuje se od mesta do mesta. Često se uz orahe doda limun, dobro opran i isečen na kriške, a ponekad i pomorandža.

Neretko se umesto šećera, a i bolje je, dodaje domaći med, kao što je slučaj kod manastirske orahovače. Ponekad se doda i neko lekovito bilje, poput trave ive i žalfije, što samo pojačava njeno dejstvo na ljudski organizam.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike