Recept dana: Gruzijska gibanica - priprema se od kuvanih kora i dve vrste sira, a toliko je ukusna da će vam postati favorit (VIDEO)

13.02.2023

06:57

0

Autor: Z.A.S.

Pita koju morate da probate

Recept dana: Gruzijska gibanica - priprema se od kuvanih kora i dve vrste sira, a toliko je ukusna da će vam postati favorit (VIDEO)
Gruzijska gibanica - Copyright Profimedia

Jedna od omiljenih srpskih pita definitivno je gibanica, a nju bi svaka domaćica mogla da spremi u po doba dana i noći. Za pripremu ove pite potrebne su sir, jogurt i gotove kore.

Gibanicu može da spremi i neko ko nije preterano vešt u kuhinji, a verujemo i da recept, ukoliko ste je nekada spremali, znate i napamet.

Međutim, savetujemo da isprobate i ovu pitu iz Gruzije, koja se priprema od domaćih kora koje se kuvaju. Za nadev su vam potrebne dve vrste sira, a toliko je ukusna da će vam postati favorit.

Vreme pripreme:

  • 95 minuta

Sastojci: 

  • oko 1 kg brašna 
  • 750 g belog sira 
  • 250 g mocarele 
  • 300 g putera 
  • 5 jaja 
  • 300 ml vode 
  • 1 kašika soli
Profimedia
 

Priprema:

Posolite i umutite jaja, a zatim dodajte vodu sobne temperature i sve sjedinite. Nakon toga, postepeno dodajte prosejano brašno i umesite testo. Premestite ga u posudu i prekrijte ga providnom folijom, pa ga ostavite da odstoji pola sata.

Testo premestite na pobrašnjenu površinu i podelite ga na sedam delova, od kojih će dva biti malo veća i oblikujte od njih loptice.

Izrendajte sireve, pa ih pomešajte u posudi, a puter istopite. Uzmite jednu veću lopticu od testa i razvucite je tako da bude baš tanka. Stavite je u pleh koji ste prethodno premazali istopljenim puterom i ostavite je da malo viri. Ponovo je premažite puterom.

U šerpu sipajte vodu i ostavite je da provri, a sa strane stavite posudu sa hladnom vodom. Razvucite tanko preostalih pet loptica, pa pojedinačno stavljajte u šerpu sa provrelom vodom i ostavite dva minuta. Pazite da se ne zalepi.

Freepik
 

Izvadite je sitom i spustite u hladnu vodu, pa opet procedite i stavite preko prve kore. Ovoga puta je malo zgužvajte. Stavite preko i drugu koru koju ste napravili na isti način i preko rasporedite pola količine sira. Na isti način stavite još dve kore (kuvane i izgužvane), a zatim ih premažite puterom i stavite preostalu smesu sa sirom.

Prekrijte još jednom kuvanom i zgužvanom korom (pravi se isto kao i ostale), pa premažite puterom. Preklopite korom koja viri iz pleha. Zatvorite poslednjom korom, ali ovu nemojte da kuvate, nego lepo ušuškajte sa svih strana. Isecite na kocke i premažite puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40-45 minuta.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike