aktuelno

Recept dana: Sarmice u renovom listu stižu s juga Srbije i stvorene su za gurmane - jelo s jačim karakterom skoro niste probali

16.11.2022

06:54

0

Autor: Z. A.

Ukoliko još niste pripremali sarmice u listu od rena – sad je trenutrak, potražite ih na pijaci

Recept dana: Sarmice u renovom listu stižu s juga Srbije i stvorene su za gurmane - jelo s jačim karakterom skoro niste probali
Copyright Printscreen: YouTube/ Bokina kuhinja

Iako možda prvi put čujete za sarmice u renovom lišću, to za južne i posbno planinske krajeve Srbije uopšte nije novost. Zato moramo da osvežimo stari kulinarski recept i približimo ga modernim domaćicama koje vole jela s karakterom.

Lišće rena, naizgled veoma slično lišću zelja, takođe može da se koristi u shrani. Od njega se spremaju čorbe ili zavijaju sarmice koje onda dobijaju karakterističnu aromu ove biljke. Uz to, kao svako zeleno lišće, i ovo je bogato važnim nutrijentima. I još nešto, stiže u kasnu jesen, a s obzirom na to da živimo u produženom miholjskom letu, možete ga naći na pijaci.

List rena od svih minerala ima najviše kalijuma, a veoma je bogato i magnezijumom. Zato možete slobodno da uključite maštu i kulinarsku kreativnost. Ovo lišće može i da se osuši, pa da se ustinjeno dodaje raznim jelima.

Svakako, danas govorimo o sarmicama u renovom listu - dobićete dva u jedan – začin od rena u listu veoma karakterističnog ukusa i arome korena rena.

Ovo je za prave gurmane tipično je za planinske krajeve juga Srbije.

Vreme pripreme:

  • oko 90 minuta

Sastojci:

  • 20-30 listova rena
  • 500 g mlevenog svinjskog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 šolja belog pirinča
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 2 žumanceta


Priprema

1. Listove od rena operite, očistite i poparite u vreloj vodi.

2. Na ulju propržite iseckan crni i beli luk, dodajte meso, pa kadda se uprži, ubacite poparen pirinač. Pred kraj začinite.

3. Filom od mesa kašikom stavljajte u renov list i uvijajte sarmice. Kad završite, naređajte ih u šerpu s uljem i kuvajte na tihoj vatri sat vremena povremeno dolivajući vodu.

4. Umutite kravlje kiselo mleko sa žumancima i malo vode, prelijte preko sarmica i zapecite 20 minuta u rerni - da porumene i dobiju lepu koricu. A ne morate da ih zapečete, u zavisnosti od toga kako volite.

5. Služite uz pire ili pržene krompiriće i ovčije kiselo mleko.

Bon appetit!

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike