Neradni dani za Praznik rada: Top 7 srpskih izletišta za prvomajsko opuštanje i roštiljanje

28.04.2023

19:07

0

Autor: Z. A.

Prvi maj se proslaviti mora

Neradni dani za Praznik rada: Top 7 srpskih izletišta za prvomajsko opuštanje i roštiljanje
Copyright Profimedia

Sunce je zubato još, ali polako nam proleće otvara sve više mogućnosti da zađemo u prirodu i udahnemo duboko, a negde oko Prvog maja – Praznika rada – radni narod se uželi trave, potoka, reka, livada... Užele se naše oči pogleda koji puca na zeleno.

Tradicionalno se Prvi maj slavi na nekom izletištu – a svaki grad u Srbiji ima bar jednu oazu za prvomajsko kuliranje, šetnju i roštiljanje.

Beograd, naravno, kao najveći naš grad, ima i najviše izletničkih atrakcija: Košutnjak, Adu, Avalu...

Malo smo se prošetali po memoriji i setili se koja bismo sve izletišta u Srbiji obišli i na njima kulirali tokom neradnih dana za Praznik rada.

1. Bojčinska šuma kod Beograda

Jedno od najpopularnijih izletišta u blizini Beograda, poznato po šumi hrastova, dušu je dalo za šetnju i brojne aktivnosti na otvorenom. Priroda je predivna, staze su šumske, možete da se šetate, vozite bicikl, jašete konja... Mnogo je prostora za roštiljanje, ali i terena za kolektivne sportove i dečju igru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Staša (@just.stash)

2. Gornjačka klisura kod Petrovca na Mlavi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @zazleni

Gornjačka klisura je smeštena u istočnoj Srbiji u blizini Petrovca. Duga je 16 kilometara i ima četiri velika meandra, a na jednom od njih se nalazi manastir Gornjak, koji je dobio naziv po vetru koji duva u klisuri. Tamo ne smete da propustite "vodu koja ćuti" (na jednom delu toka Mlava se uopšte ne čuje), podzemne gradove (misteriozne tunele koji vode u dubine podzemnih baza, gradova)...

3. Zasavica kod Sremske Mitrovice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Svetlana Ceca (@sofinina0)

Jedno od najlepših izletišta u Srbiji je Zasavica, rezervat prirode u blizini Sremske Mitrovice, s velikim brojem biljnih i životinjskih vrsta. Na Zasavici postoji mnogo prostora za piknik. Panoramu Zasavice čine prizori vodenih močvarnih površina, bujnih šuma i prostranih livada, kojima caruju raznovrsne biljne i životinjske vrste.

4. Grza kod Paraćina

Vrelo reke Grze okruženo je izletištem koje osvaja na prvi udah. Grza izvire u podnožju planine Južni Kučaj i formira Gornje i Donje jezero upečatljive plavičasto-zelene boje. Poseta ovom mestu u proleće ostavlja jak utisak, a oko prvomajskih praznika je živa, baš kao i voda reke koja mendrira nekoliko kliometara. U blizini su manastir Svete Petke u selu Izvor i manastir Lešje. Na izletištu je mnogo livada za piknik, a postoje i tereni za odbojku, košarku, fudbal, staze za šetnju...

5. Savinac kod Gornjeg Milanovca

Omiljeno izletište Milanovčana nalazi se u zaseoku Šarani, četiri kilometra od Takova. Prema legendi, nekad davno tuda je prošao Sveti Sava, po kome je mesto i dobilo ime, a otisak kopita njegovog konja se i danas može videti u kamenu. Ovde se nalaze i dva izvora mineralne vode - Svetinja i Mlačac.
Prema narodnom predanju, knez Miloš je zajedno sa ustanicima posle skupa u Takovu, krenuvši ka Ljubiću, zastao da se odmori na izvoru Svetinja u koritu reke Dičine, gde se umio, okrepio i zakleo da će na tom mestu izgraditi crkvu ukoliko pobedi Turke. I zaista, 1819. počeo je da gradi svoju prvu zadužbinu koju je posvetio Svetom Savi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zoran Ciric (@cirzoran)

6. Park-šuma Kraljevica kod Zaječara

Park-Šuma Kraljevica predstavlja spomen-park šumu i izletište južno od centra grada Zaječara. Ujedno je i brdo, a u pitanju je predeo od velikog istorijskog značaja za opštinu, budući da se ističe posebnim živopisnim predelom prirode.

7. Kamenički vis kod Niša

Ovo izletište Nišlija udaljeno je svega 14 km od centra grada Niša i idealna je lokacija za autentično južnjačko iskustvo.

Kamenički vis je smešten na nadmorskoj visini od 750-800 i gleda na selo Kamenice, po kom je i dobio ime. Na samom vrhu se nalazi prostrani proplanak okružen bujnom, gustom i zelenom šumom sa koje se pruža fantastičan pogled na Niš i celu nišku kotlinu, koji će sigurno i vas oduševiti.

U proleće je najbolje da se uputite na osmatračnicu koja je izgrađena pokraj izvora Studentski kladenac, a durbin koji se nalazi na samom vrhu idealan je za panoramsko posmatranje Niša.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike