Recept dana: Biftek

24.09.2020

06:08 >> 05:33

0

Kako u kućnim uslovima da pripremite savršen odrezak

Recept dana: Biftek
Copyright Profimedia

Za sve ljubitelje mese, biftek je vrhinac zadovoljstva. Ipak, retko ko se odlučuje da ga pripremi kod kuće. Ako rešite da se upustite u ovu kulinarsku avanturu, donosimo vam recept za pripremanje savršenog bifteka. Na samom početku, da razrešimo dilemu, najbolje je da bude “medium rare” (srednje pečen) jer ostaje sočan i meso nije žilavo. Pa, da krenemo, korak, po korak.

Sečenje:

Ne treba da bude pretanak, poželjno je da mu debljina bude, dva ili tri prsta. Ako niste sigurni, ovaj deo možete prepustiti i mesaru koji je već verziran a kod koga nabavljate meso. Jedan komad bude težak od 250 do 300g.

Mariniranje:

Biftek može da se marinira od nekoliko sati do 2 dana, u zavisnosti koliko imate vremena. Stavite ga u miks bibera, dodajte mleveni ili ceo lovorov list. Nalijte maslinovo ulje. U ovoj fazi ne ide so.

Pečenje:

 

  • Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite tanak lim – idealno je dno od kalupa za torte, samo skinite pokretni obruč.
  • Zagrejte i grill-tiganj do usijanja na ringli. Bez ulja, biftek je već u ulju!
  • Meso neka bude sobne temperature, zato ga na vreme izvadite iz frižidera.
  • Posolite samo stranu koja će prva imati kontakt s tiganjem. Idealna je krupna morska so.
  • Spustite biftek na tu posoljenu stranu 3 minuta
  • Posolite i drugu stranu.
  • Okrenite drugu stranu i ostavite na tiganju oko 2.5 minuta
  • Prebacite biftek u pleh i ubacite u zagrejenu rernu na tačno 3 minuta

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike