Kuvari i zaposleni u restoranu otkrili sve mračne tajne sa švedskog stola: Posle ovoga široko ćete otvoriti oči

16.03.2023

14:18

0

Autor: Z. A.

Konobari koji iznad stola ubijaju muve eletrošokerom su samo predvorje horor-filma u kojem i vi imate ulogu

Kuvari i zaposleni u restoranu otkrili sve mračne tajne sa švedskog stola: Posle ovoga široko ćete otvoriti oči
Švedski sto - Copyright Profimedia

Hrana se može poslužiti na mnogo načina, a poslednjih nekoliko decenija gotovo svaki restoran u hotelu bar za jedan obrok poslužuje goste na švedskom stolu, što iz nekoliko razzloga nije dobro. Jedan od njih će vam ogaditi i hranu, i sto.

Iako ne bi trebalo u potpunosti da prestanete da jedete u restoranima sa švedskim stolom, definitivno treba da imate u glavi šta sve može da vas snađe te da budete oprezni.

Švedski stolovi kriju tajne koje su na Redditu otkrili zaposleni u restoranima, a prenosi ih Bright Side.

1. Od jednog obroka nastaje drugi

- Obično se dobar deo hrane prenameni, na primer, riblje jelo u ponedeljak može postati i riblja pita ili riblja čorba u utorak. Neki restorani će baciti hranu tek onda kada se ne može prenameniti - Terry Lo/Reddit.

- Moj prijatelj koji je radio na švedskom stolu mi je rekao da su od napola pojedenih komadića hleba koje su ljudi ostavljali na tanjirima pravili krutone za salate – filthy_lucre/Reddit.

Profimedia
Švedski sto

2. Ono što piše u opisu nije uvek istina

- U restoranu smo na doručku često posluživali kobasice, a ljudi su godinama ispitivali jesu li od svinjetine ili govedine. Gledajući unazad, znam da je to ljude zanimalo zbog kulturnih uverenja ili ograničenja u ishrani. Bila sam neupućena (i mlada) kuvarica koja je slušala kuvare kako se žale na glupe pomodne ljude, pa sam gostima rekla ono što su želeli da čuju - terrerific/Reddit.

- Naša je univerzitetska menza imala problema s pogrešnim označavanjem alergena na hrani i morao sam preskočiti mnogo predavanja zbog pogrešno označene hrane zbog koje sam dobio alergijske reakcije. Moja je prijateljica jednom zamalo pojela riblji štapić koji je bio označen kao piletina. Ali bila je na oprezu i zamolila me da prvo zagrizem i pobrinem se da ne dobije anafilaktički šok - jazzyjazz7/Reddit.

3. Svaka greška može da se zamaskira

- Jednom moj šef nije odmrznuo dovoljno goveđih rebarca za roštilj-večeru u subotu. Bila je tu gomila zaleđenih rebarca i nije ih mogao samo tako ubaciti u rernu. Ali učinio je sledeću stvar - stavio ih je na duboko prženje. Naredio je da ih nakon toga umočimo u BBQ sos i takve poslužimo. Zatim je svima rekao da nikome ne kažemo ni reči. Ali kupci su obožavali ova pržena rebarca i mnogi redovni gosti su ih pohvalili - BebopDC/Reddit.

- Jedan od mojih kolega na poslu je bacio celo rebro na pod, a to inače vlasnika košta otprilike 100 dolara. Zatim nam je rekao da ga samo isperemo i zamotamo - _GottaCatchEmAll_/Reddit.

Pexels
Švedski sto

4. Čokoladne fontane i nisu baš higijenske

- Restoran u kojem sam radio imao je fontanu sa čokoladom, a pola vremena na poslu sam proveo pokušavajući da sprečim kupce da ne zabadaju prste i ostale predmete u fontanu. Sećam se jedne žene s gipsom na ruci koja je prišla i počela da umače jagode u fontanu. Na kraju je veći deo gipsa umočila u fontanu, tako da je celi gips bio obložen čokoladom – Cursedknightartorias/Reddit.

- Završio sam s jelom i prešao na desert. Dok sam se približavao čokoladnoj fontani, video sam dete kako je kinulo ditrektno u nju. Nije pokušao da pokrije usta, a činilo se da ni roditelje nije bilo briga. Nakon toga me više nije zanimalo isprobavanje fontane sa čokoladom - Indoorsman7/Reddit.

5. Neki ljudi piju iz činijica

- Jednom sam otišao na švedski sto koji je posluživao specijalitet za ručak, a uključivao je raznoliku ponudu supa i salata. Tako sam dobio tanjir i krenuo da stavljam sebi salatu kad sam ugledao stariju ženu kako pijucka supe direktno iz glavnih lonaca. Dakle, isprobala je sve supe, a one koje joj se nisu svidele je vratila nazad u lonce i odšetala kao da je to nešto normalno - AmyAriztan/Reddit.

- Dečak koji je imao oko šest godina poželeo je da jede gumene medvediće. Zatim je otišao do desertnog bara, zgrabio kašiku medvedića i počeo da ih jede iz kašike, pa je tu istu kašiku umočio još nekoliko puta u posudu. Roditelji su se smejali i rekli mu da prestane, a on je onda ispljunuo zalogaj gumenih medvedića nazad u kašiku i vratio je u posudu - Elephant_Kisses2/Reddit.

Unsplash
Švedski sto

6. Na tanjirima može biti još nešto uz hranu

- Ne mogu vam reći koliko su puta nađene dlake u testenini, a ako bi se kupac požalio na to, odneli bismo testeninu u kuhinju, sklonili dlaku, pričekali oko pet minuta, a zatim je vratili natrag - © _GottaCatchEmAll_/Reddit.

- Sećam se da smo jednom prilikom jeli za švedskim stolom i kad smo podigli pogled, videli smo kako je jedan od zaposlenih ubijao muve električnim reketom za ubijanje insekata. I to preko hrane. Odmah smo prestali da jedemo, platili i otišli. Nikad se nismo vratili. Nekoliko meseci kasnije mesto se zatvorilo i napušteno je već šest ili sedam godina - cassievalor/Reddit.

7. S kvarljivom hranom ne postupa se uvek pravilno

- Radio sam u indijskom restoranu. Njihovi standardi sigurnosti hrane su uvek bili loši. Mnogo stvari je bilo neprihvatljivo, ali ono što se ističe jeste velika kanta jogurta koja je nekoliko dana stajala i ipak se svakodnevno služila u restoranu. Nakon tog posla ne mogu baš podneti indijsku hranu - © mgvertigo101/Reddit.

- Nisam imao posao i stvarno mi je trebao novac. Tako sam se zaposlio kao kuvar, a zapravo ni nisam znao u šta ulazim. Posluživali smo mnogo pržene piletine. A onda su mi jednom rekli da je ona kupljena od ljudi koji prodaju hranu koja će vrlo brzo propasti. Hrana u tom restoranu bila je jeftina i užasna - getyrock1200/Reddit.

Unsplash
Švedski sto

 

8. Hrana i posuđe ponekad završe na podu

- Videla sam kako ljudima ispadne posuđe za posluživanje na pod, a zatim na njih ponovno stavljaju hranu. Doslovno sam zgrabila kašike za salatu iz detetove ruke pre nego što ih je bacio na pod - Atra_Lux/Reddit.

- Tip s kojim sam radila uzeo je smrznutu šunku, bacio je na pod i upotrebio kao stepenicu dok je ležala na podu u prljavoj vodi od suđa. Ona je poslužena kasnije te večeri - Angryt0ast666/Reddit.

9. Restoran može ostati bez hrane, ali ne zato što je nema dovoljno

- Moji su roditelji držali restoran sa švedskim stolom, a ja sam tamo svaki dan radila. Moja omiljena horor-priča je kad je jedan par ušao da jede. Obožavali su rakove nožice i svaki put kad bi ih mama poslužila, uzeli su ih sve. Takođe, samo podsetnik, rakove noge su jako skupe! Zanemarili su ostale kupce, oni su ih samo uzimali i jeli. U restoranu su bili možda dva sata i lagano je počeo da pada mrak. Pojeli su zalihe nogu od raka za barem nedelju dana, ali moja mama je napokon odlučila da je dosta. Prestala ih je posluživati na švedskom stolu i donosila je samo pojedinačne tanjire kupcima koji su ih želeli, ali nisu ih mogli dobiti zbog tog para. Nakon toga se par naljutio. Doslovno su prevrtali stolice za svojim stolom, prevrtali tanjire, činije, šoljice i slično. Potpuno su uneredili mesto na kojem su sedeli - blooberries1/Reddit.

Pexels
Švedski sto

 

10. U kineskim restoranima nema iznenađenja

- Bila sam u kuhinjama gotovo svih većih restorana, ali restorani sa švedskim stolom su uvek loši. Jedini izuzetak je lokalni kineski restoran. Vlasnik je zaista junak koji ima čistu kuhinju - fischestix/Reddit.

- Kineska kuhinja je vrlo raznolika. Hrana se takođe često kuva tačno ispred vas i to je fenomenalno. Radnici su izuzetno profesionalni i sve je ukusno - AndrewPro/Pikabu.

11. Postoje i posebna ograničenja za alave goste

- U Rimu postoji restoran sa izvrsnim švedskim stolom uveče. Nudi 10 različitih vrsta škampa i ostalih plodova mora, a tu je i mnogo drugih obroka: suši, meso i salate. Ulaz platite jednom, ali oni imaju strogo pravilo: plaćate svu hranu koja vam ostane na tanjiru nakon što pojedete - gogadrow/Pikabu.

- U restoranu sa švedskim stolom možete biti koliko god želite. I nikoga nije briga koliko pojedete. Ali postoji nepisano pravilo: trebalo bi imati prazan tanjir nakon što jedete. To znači da ne bi trebalo uzimati više hrane nego što je možete pojesti - AndrewPro/Pikabu.

Profimedia
Šta sve stane u tanjir jednog gosta

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike