115 kuvara pripremalo večeru za Oskara: Najbolji kuvar Holivuda Volfgang Puk otkriva šta slavni vole da gricnu

14.03.2023

14:21

0

Autor: Z. A.

Svi žele pitu s piletinom, ali i picu na drva

115 kuvara pripremalo večeru za Oskara: Najbolji kuvar Holivuda Volfgang Puk otkriva šta slavni vole da gricnu
Copyright Profimedia

Kad se završi dodela Oskara, svi odlaze na Bal guvernera. A kad se završi taj bal, svi odlaze kući sa Oskarom - onim čokoladnim umočenim u zlatne listiće.

Ta poslastica je jedan od mnogih klasika na meniju koje je kreirao kuvar, ugostitelj i preduzetnik Volfgang Puk, koji je preksinoć 29. put bio za šporetom na Balu guvernera koji se organizuje posle dodele Oskara, piše variety.com.

Za razliku od prethodnih godina, Akademija je organizovala bal u svojoj kući, u Muzeju Akademije.

Dok sam Puk verovatno neće praviti prepoznatljive začinjene kornete od tunjevine punjene susamom (bude napravljeno više od 2.500) ili krekere u obliku Oskara sa dimljenim lososom, on je tu da pozdravi oko 1.500 gostiju spremnih da jedu.

- Za nas je to najvažnija zabava u godini – izjavio je Puk o svečanosti.
Iako hrana koju pripremaju prati trendove i ograničenja u ishrani, ukusna hrana je ono za čim ljudi žude.

Profimedia
Holivudski kuvar Volfgang Puk

Svi žele pitu s piletinom, ali i picu na drva

- Godinama su ljudi stalno tražili pitu s piletinom. Pitamo se da li opet to isto žele, a zaboravljamo da je nisu probali godinu dana - objašnjava kuvar.

Među ljubiteljima te pite bili su Barbra Strajsend i princ Albert od Monaka. Takođe, često su traženi, klasični artikli, a to su mini goveđi burgeri u brioš lepinji, makaroni sa sirom sa crnim tartufima i pica na drva.

Novost u u miksu jeste kultna britanska govedina Velington.

Profimedia
Holivudski kuvar Volfgang Puk i vodeći šefovi njegovog tima

- Uvek se trudimo da drugi ljudi rade sa nama - objašnjava Puk. Ovogodišnji šef kuhinje Eliot Grover iz londonskog restorana CUT u hotelu "45 Park Lane" predstaviće svoju verziju tradicionalnog jela od goveđeg filea umotanog u slanu mešavinu pečuraka i pečenog u lisnatom testu - objašnjava Puk i predviđa da će ovo jelo biti veliki hit za one koji jedu meso:

- Uvek se trudimo da različiti ljudi rade sa nama - kaže Puk i obećava: - Takođe ćemo napraviti ribu i pomfrit na zaista poseban način, hrskave i ukusne.

Profimedia
Meni na Balu guvernera

Kao i kod većeg dela menija za postoskarovski bal, riba i pomfrit će se služiti u manjim porcijama, skoro kao kanapei, tako da ljudi mogu da se šunjaju okolo. Završetak britanske teme biće engleski trifle sa višnjama, serviran u malim čašama i preliven „ukusnim voćem“. Uprkos zabrinutosti da se ona možda neće svideti većini, „svima se dopada ako je dobro pripremi”, uveren je iskusni šef.

Profimedia
Holivudski kuvar Volfgang Pak i vodeći šefovi njegovog tima

Specijalna testenina za Martina Skorsezea

Puk i njegov tim u „Volfgang Puck Cateringu“, pod vođstvom Erika Klajna, svesni su da moraju da ponude nova jela, kao i mnoštvo veganskih i vegetarijanskih opcija.

- Imamo pet vrsta testenina, od anjolota do testenina s tartufima, veganskih pica, kineskih začinjenih patlidžana hunan preko pirinča i vegetarijanske verzije hrskave salate s prinčem i rakovima u restoranu „Merois“ u zapadnom Holivudu - objašnjava on. Umesto rakova služićemo tofu preliven dresingom od limete i meda.

Oko 115 kuvara iz celog Pukovog carstva restorana priprema hranu za bal, a 10 određenih kuvara spremnih da odgovore na sve dodatne zahteve. Među mnogim nezaboravnim porudžbinama bile su specijalna testenina za reditelja Martina Skorsezea („Bio je tako uzbuđen“, priseća se Puk) i kuvana cela riba sa đumbirom, mladim lukom i kineskim zeljem za reditelja „Planine Broukbek“ Anga Lija.

Profimedia
Meni na Balu guvernera

Dirigovanje timom kuvara počinje bodrenjem

Njegov motivacioni razgovor sa osobljem kreće od bodrenja: - Uvek im kažem: momci, morate da uradite najbolji posao ikada - kaže on. Kuvar priznaje da retko gleda dodelu Oskara.

Puk i ekipa počinju da prave strategiju mesecima unapred.
- U tim stavljamo najbolje ljude za ono u čemu su najbolji - objašnjava Puk. Osoblje konobara je vrhunsko, obučeno da bude uslužno i ljubazno i da dočekuje goste koji mogu biti mrzovoljni nakon što nisu jeli toliko sati, tvrdi on.
- Gostoljubivost je jednako važna kao i hrana, ponekad čak i važnija - smatra čuveni šef.

Kao i prošle godine, plesna sala bila je pretvorena u luksuzni salon (manji visoki stolovi.
Bilo je blizu 25 predjela na poslužavniku i malih tanjira i prepunih stolova sa desertima. Sladoled serviran u kornetima po narudžbi i slani karamel moka čokoladni ekleri Oskar bili su slatki užici.

Profimedia
Meni na Balu guvernera

A fin meni prati fino vino Breda Pita

A s prefinjenim menijem bilo je upareno ograničeno izdanje roze šampanjca „Fleur de Miraval” (Bred Pit je jedan od partnera brenda), bela Bordo mešavina iz porodice francuskih vina „Clarendelle“, „Le Dragon de Kuintus Saint-Emilion Grand- Cru“ i sve vrste „Don Julio“ tekile.

Puk je vrhunski kuvar Holivuda koji poznaje njihov ukus, koji je u toku sa svim promenama u „Dizniju“, kome su filmske legende poput pokojnog Sidnija Poatjea prijatelji. Njegov restoran „Spago“ još uvek radi posle 41 godine, a biće restauriran ovog proleća.

- Želim da budem zauzet još 40 godina - kaže on i nada se da će nastaviti da organizuje Bal guvernera barem do 100. godišnjice dodele Oskara 2028.

Profimedia
Meni na Balu guvernera

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike