Recept dana: Plisirana pita sa jogurtom, brzo se sprema, ali brzo se i pojede
Najjednostavnija pita koju ćete ikada pripremati
Plisirana pita je dobila naziv zbog načina na koji se ređaju kore, a iz istog razloga je nazivaju još i lepeza pitom. Fil se priprema brzinom svetlosti, a malo sporije od toga ide ređanje kora.
Sastojaka je potrebno minimalno, tako da je ovo dobro rešenje kada nemate u frižideru razne neophodne sireve, imate malo vremena za spremanje, a ipak želite nešto ukusno da pojedete.
Ova pita je veoma meka, sočna i lisnata i verujte da ćete je spremati i češće nego što ste mislili.
Sastojci:
- 500ml jogurta
- 4 + 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 500 g kora za pitu
- 100 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- susam
Način pripreme:
Najpre dobro umutiti 4 jaja, dodati so, ulje, prašak za pecivo. Kada sve ovo dobro sjedinite, dodajte jogurt, promešajte i fil je gotov.
Dno vatrostalne posude ili tepsije podmažite uljem i stavite jednu koru, a onda uzimajte koru po koru i svaku koru saviti u lepezu, širine oko 3 cm. Preko kore u tepsiji poslagati lepeze jednu do druge. Preliti sve umućenom smesom od koje ćete ostaviti nekoliko kašika da ih umutite sa preostalim jajetom.
Smesu sipajte u žljebove naređanih lepeza, pa četkicom za premazivanje ili kašikom rasporediti ravnomerno svuda. Umutite preostalu smesu sa jajetom, pa preliti odozgo i razmazati svuda. Na kraju pitu pospite susamom. Stavite da se peče dok ne porumeni.
Bon appetit!
Pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari