Recept dana: Posna Vasina torta – idealna za posnu slavu - bez jaja, mleka i pečenja - bolja od originala

15.01.2023

07:09

2

Autor: Z. A.

I ova torta ima svoju posnu verziju

Recept dana: Posna Vasina torta – idealna za posnu slavu - bez jaja, mleka i pečenja - bolja od originala
Copyright Printscreen: YouTube/ Home Made Recipes

Jedna od najlepših i najpopularnijih srpskih poslastica jeste Vasina torta, a sada možete da je spremite bez jaja, bez pečenja, a podjednako je fantastična kao i mrsna.


Fil pun oraha čini je savršenom za sva slavlja.

Veruje se da recept za čuvenu tortu potiče iz 1908. godine i da je nastao u Paraćinu.

Kako sve čuvene poslastice imaju i svoje posne parnjake, ima j e i Vasina torta, a možete da je pripremite za Svetog Jovana.

Vreme pripreme:

  • oko 45 minuta

Sastojci:

  • 300 g posnog keksa
  • 250 g oraha
  • 250 g margarina
  • 750 ml posne slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu + 2 kašike
  • 100 g posne čokolade
  • 1 pomorandža

Priprema:

1. Keks dobro izblendiraje sa 120 g oraha. U posudi pomešajte pola količine mlevenog keksa (150 g), kao i pola količine mlevenih oraha (60 g). Dodajte pola margarina (125 g) i 5 kašika posne slatke pavlake. Dobro sjedinite smesu, a okrugli kalup nauljite i obložite pek papirom (ivice i dno). Sipajte smesu unutra i lepo poravnajte i utisnite.

2. Preostalu slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu. U posudi pomešajte preostali margarin (125 g) i dodajte šećer u prahu (2 kašike) i istopljenu čokoladu. Dobro sjedinite mikserom, pa sipajte sok od pomorandže i rendanu koru, kao i pola količine umućene slatke pavlake. Dobro sjedinite. Dodajte presotale orahe (60 g) i keks (150 g). Opet promešajte i sipajte preko keksa i poravnajte. Zatim sipajte preostalu umućenu slatku pavlaku i poravnajte.
Ukrasite preostalim seckanim orasima (130 g).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike