Recept dana: Posna čoko-oranž torta uveriće i vas i vaše goste da su torte bez jaja i mleka jednake mrsnim... ma još bolje od njih

17.12.2022

07:08

0

Autor: Z. A.

Ako volite kombinaciju čokolade i narandže, uživaćete

Recept dana: Posna čoko-oranž torta uveriće  i vas i vaše goste da su torte bez jaja i mleka jednake mrsnim... ma još bolje od njih
Copyright Profimedia

Čoko-oranž torta bukvalno razbija zabludu da posne torte ne mogu biti egal onima koje se prave od mleka i jaja. Ukoliko slavite Svetog Nikolu, razmislite o ovoj torti.

Ko je probao posnu čoko oranž tortu, shvatio bi da greši, a pritom je ova torta, kao i sve posne torte, pogodna za osobe alergične na jaja li mleko.
Mere su za manju tortu, pa ako budete želeli neku standardnu precnika 25 cm, poželjno je da za polovinu povećate količinu sastojaka.

U krem možete dodati aromu narandže ako želite da pojačate utisak. Možete i sasvim promeniti ukus filova i pretvoriti je u recimo čoko-malinu il neku totalno po svom ukusu.

Recept za tortu smo perpisali sa bloga Marinas Taste, koji obiluju fantastičnim recepturama, a ukoliko se odlučite za sitne kolače, imamo recepte za opasne posne kolačiće koji se ne peku.


Sastojci:

Za kore

(Napomena: 1 čaša = 2 dl)

  • 3 čaše brašna (meko)
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 2 čaše šećera
  • 2 čaše kisele vode ( mineralne)

Za fil I

 

  • 150 g čokolade (za kuvanje)
  • 5 kašika pekmeza ili marmelade od narandže (ako ne uspete da ga nađete, koristite marmeladu od kajsija)

Za fil II

  • 7, 5 dl soka od narandže (bistri sok, a ne ceđena narandža)
  • 5 kašika šećera
  • 3 kesice praška za puding ukusa vanile (120 g)
  • 175 g margarina (ako ne postite i niste alergični na mleko, možete staviti puter)

 

 

Priprema:

1. Za kore u odgovarajućoj posudi pomešajte brašno sa sodom bikarbonom i kakaoom. Dodajte šećer i kiselu vodu, pa žicom sve lepo izmešajte da se spoji u homogenu smesu. Pripremljenu masu podelite na tri jednaka dela, pa ih rasporedite u kalupe precnika 22 cm i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni  10-15 minuta.

Ako imate samo jedan kalup tog prečnika, pecite jednu po jednu koru. Smesa za preostale kore može komotno da stoji za to vreme, neće joj ništa smetati. Pečene kore će se hlađenjem dodatno stegnuti, te ih nemojte prepeći. Izvadite ih iz kalupa i ostavite da se ohlade.

2. Za fil I u šerpicu stavite pekmez od narandže i kockice čokolade, te mešajte na tihoj vatri dok se ne rastope i ne sjedine u krem. Ostavite da se prohladi.

3. Za fil II zagrevajte 5 dl đusa i šećer do ključanja, pa sipajte prašak za puding rastvoren u preostalom soku i mešajte dok se ne zgusne. Mešajte povremeno i dok se puding hladi kako površinski sloj ne bi očvrsnuo. Umiksajte margarin, pa mu dodajte malo pomalo ohlađenog pudinga muteći sve vreme.

4. Filujte na sledeći način: prvu koru premažite polovinom fila I, nanesite polovinu fila II i poklopite drugom korom. Isti postupak filovanja ponovite još jednom i završite trećom korom. Tortu rashladite, pa je po želji dekorišite posnim šlagom il čokoladnim ganaš kremom il kako već želite.

Posni ganaš moguće je napraviti ako uspete da nabavite baš posnu slatku pavlaku, dakle onu na čijoj deklaraciji stoji da je od biljnih sastojaka bez i najmanjeg udela kazeina – mlečnog proteina).

Bon appetit!

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike