Recept dana: Postan Moskva šnit biće zvezda vašeg slavskog stola, a gosti će tražiti i recept i repete
Beogradska torta koji nosi ime po glavnom gradu Rusije ima i svoju posnu verziju

Svaka torta koja ima armiju fanova ima i svoju verziju koju su domaćice osmislite za posne slave, a kojima će jednako da oduševe i najzahtevnije goste. Tako danas imamo i posnu Moskva šnit tortu.
Tako se specijalitet hotela „Moskva” iz 1974. godine, koji je kreirala Anica Džepina, prva šefica nove poslastičarnice, danas sprema bez mrsnih sastojaka, a jedna je od najomiljenijih domaćih voćnih torti.
Iako je hotel zaštitio recepturu, Anica je u jednom intervjuu otkrila neke detalje zbog kojih je Moskva šnit jedna od najpopularnijih poslastica na ovim prostorima, a koji će biti jednako dobri i za posnu verziju.
- Ananas i višnje treba gusto skuvati i ocediti, što je tajna koja voću produžava rok trajanja, pa torta može stajati dugo, a da se ne pokvari.
- Kora se pravi od mlevenih oraha u koje se dodaje po jedna kašika brašna i pti-ber posnog keksa za poželjnu teksturu i ukus. U smesu za kore dodaje se i badem, da bi masa bila bela.
- Torta se dekoriše svežim šlagom neposredno pre serviranja, a povrh šlaga je poželjno, kao ukras, naređati i nekoliko listića badema.
- Moskva šnit se najbolje seče kada je poluzamrznuta, a služi se hladna.
Mi smo recepturu pozajmili sa Minjine kuhinjice, jednog od najboljih i najstarijih domaćih food blogova.
Vreme pripreme:
- oko 90 minuta
Sastojci:
Za 4 patišpanja
- 500 ml mineralne vode
- 250 ml ulja
- 500 g šećera
- 3 kašike meda
- 500 g brašna
- 1 kašika kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 1/3 kašičice bikarbone sode
- 20 kašika mlevenih lešnika
Za fil
- 1,4 l soka od ananasa ili pomorandže
- 5 pudinga od vanile
- 15 kašika šećera
- 1 posni margarin
- 100 g šećera u prahu
I još treba
- 400 g posnog šlaga
- 350 mineralne vode za šlag (može i obična)
- 300 g višanja
- 1 manja konzerva ananasa
- 100 g lešnika
Priprema
1. Pomešajte mineralnu vodu, ulje, šećer i med. Posebno pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu, kakao i mleveni lešnik. Sipajte u mineralnu vodu i mikserom umutite da se smesa ujednači, a zatim je podelite na četiirir jednaka dela.
2. Svaki patišpanj pecite, u plehu obloženom papirom za pečenje veličine 23 x 33 cm u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta. Pečeni patišpanj zajedno sa papirom izvadite iz pleha i ostavite na radnoj površini da se skroz ohladi. Kora je krta pa morate kasnije voditi računa kada je budete prebacivali patipšanje dok filujete tortu.
3 U čašu soka rastvorite puding. a ostatak stavite sa šećerom da se kuva. Kad sok provri, sipajte puding i skuvajte fil. Ohladite ga, a onda ga sjedinite s prethodno umućenim margarinom i šećerom u prahu.
4. Umutite šlag. Na tacnu stavite prvi patišpanj, zatim trećinu fila, seckani ananas, pospite seckanim lešnicima i premažite šlagom. Stavite drugi patišpanj, ponovo fil, pa višnje, seckane lešnike i šlag. Staviti treći patišpanj, preostali fil, seckani ananas, seckane lešnike i šlag, a onda i poslednji patišpanj. Tortu ukrasite preostalim šlagom.
Bon appetit!
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari