Kako se pravilno priprema riba? Večito pitanje je da li mora da se odmrzne pre prženja, a kod ovoga svi pravimo grešku

05.01.2023

18:58

0

Autor: Z.A.S.

Ribu je neophodno pržiti u vrelom ulju, osim ako je zamrznuta

Kako se pravilno priprema riba? Večito pitanje je da li mora da se odmrzne pre prženja, a kod ovoga svi pravimo grešku
Riba - Copyright Freepik

U toku je božićni post, a i Badnje veče je blizu. Podrazumeva se da tog dana poste čak i oni koji se ne pridržavaju božićnog posta, što znači da je riba obavezna na trpezi za Badnje veče.

Naravno, uvek možete da kupite gotovu, ali je ona ukusnija kada je pripremite kod kuće. Zato bi bilo dobro da znate kada je riba sveža, a, naravno, i kako da je pravilno pripremite.

Mnogi ljudi kupuju zamrznutu ribu, a ona je, u odnosu na onu svežu, ipak malo komplikovanija za pripremu.

Prva nedoumica uvek bude u vezi sa tim da li je ribu prvo neophodno odmrznuti, pa tek onda pripremiti, ili može u ulje direktno iz zamrzivača.

Neke domaćice tvrde da zamrznute filete nije neophodno odmrzavati, već da odmah možete da ih pohujete ili pržite. Ipak, ukoliko ribu niste odmrzli, nemojte je pržiti u dobro zagrejanom ulju, već u ulju koje je poluzagrejano. Ribi, koja je zamrznuta, biće potrebno više vremena da se ispeče, a ukoliko je ubacite u vrelo ulje, spolja će izgoreti, a iznutra neće biti gotova.

Sa druge strane, mnogo profesionalnih kuvara tvrdi da ribu treba dobro odmrznuti pre bilo kakve termičke obrade, jer će se na taj način suvišna voda ocediti, a riba će se ravnomerno ispeći.

Fileti jesu najlakši za pripremu, ali opet postoje neke "cake" koje će vam pomoći da je uvek spremite savršeno.

Pexels
 

Kosti

Iako piše da ih nema, uvek postoji mogućnost da riba sadrži sitne kosti, pa pre nego što počnete sa termičkom obradom, filete dobro ispitajte, a kosti, ukoliko ih pronađete, izvadite.

Pixabay
 

So

So je jako bitna za pripremu ribljih fileta, ali nikako nemojte da preterujete, jer ona izvlači vodu, pa bi moglo da se desi da fileti, nakon termičke obrade, umesto čvrsti i vlažni, budu gnjecavi i suvi. Dodajte u marinadu prstohvat soli, a ostatak začina dodajte neposredno pred stavljanje ribe u tiganj ili rernu.

Unsplash
 

Ubrusi

Da bi fileti imali hrskavu i zlatnu koricu, jako je važno da, pre pečenja ili prženja, ribu dobro osušite ubrusima. Priprema ribe je brza, ali je važno da ulje bude dobro zagrejano (ukoliko pripremate zamrznutu ribu, ovo ne važi). Pre nego što stavite filete u ulje, ono treba da se krčka, ali ne i dimi. Ukoliko ulje ne bude dobro zagrejano, riba će se zalepiti.

Pexels
 

Pečenje

Jednoj strani treba više vremena, pa je zato bitno da prvo pečete onu na kojoj je koža, pa da je tek onda okrenete. Ukoliko ne želite da jedete ribu sa kožom, ogulite je tek kada ribu budete ispekli.

Ono što nikako ne treba da radite jeste da non-stop proveravate ribu i da je svako malo okrećete. Sačekajte da donja strana postane pečena, pa okrenite ribu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike