Recept dana: Jafa čizkejk - omiljeni kolač sa keksom uz koji su generacije odrasle, idealan za postnovogodišnji oporavak (VIDEO)

02.01.2023

07:02

0

Autor: Z.A.S.

Priprema je brza i vrlo jednostavna

Recept dana: Jafa čizkejk - omiljeni kolač sa keksom uz koji su generacije odrasle, idealan za postnovogodišnji oporavak (VIDEO)
Jafa čizkejk - Copyright Printscreen/YouTube/Cookrate - Cakes

Ako bismo pravili spisak omiljenih torti i kolača, čizkejk bi, nesumnjivo zauzeo visoko mesto. Ovaj kolač, čija osnova se pravi od krem sira, nastao je u Grčkoj 230. godine n.e.

U to vreme, njegova priprema se sastojala iz toga što se sir izlupa, a zatim se dodaju brašno i med i tako se peče. Današnje verzije se dosta razlikuju od ove prvobitne, izvorne.

Čizkejk se priprema sa plazmom, voćem, kokosom, pistaćima, maltene svim namirnicama. Ipak, jedan se posebno izdvaja, jer u sebi sadrži keks uz koji su generacije odrasle, a i mlađi ga obožavaju. U pitanju je neprevaziđena jafa.

Profimedia
 

Moramo da napomenemo i to da je, tokom svoje evolucije, čizkejk postao kolač koji se ne peče, iako još uvek postoje recepti za varijante koje se pripremaju u rerni.

Za ovaj recept, rerna vam nije potrebna, samo malo vremena, dok će se apetit sam otvoriti. Osvežite novogodišnji slatki repertoar i uživajte u ovom čarobnom ukusu.

Vreme pripreme:

  • 35 minuta

Sastojci:

  • 350 g jafa keksa 

Za fil: 

  • 300 g krem sira 
  • 160 g šećera u prahu 
  • 400 ml slatke pavlake
Profimedia
 

Za dekoraciju:

  • 150 g čokolade
  • 150 g jafa keksa

Priprema:

Providnom folijom obložite kalup prečnika 23 cm, a zatim po dnu poređajte jafa keks i to tako da čokoladni deo bude okrenut ka gore.

Krem sir umutite sa šećerom u prahu, a zatim dodajte slatku pavlaku i sve sjedinite mikserom. U taj fil dodajte 150 grama jafa keksa, koji ste prethodno iseckali, i promešajte.

Smesu sipajte u kalup i dobro je poravnajte.

Unsplash
 

Stavite tortu u frižider na sat vremena, a nakon toga istopite čokoladu, sipajte je preko fila i poravnajte je.

Tortu ukrasite seckanim jafa keksom i ostavite je još sat vremena u frižideru.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike