Recept dana: Jafa čizkejk - omiljeni kolač sa keksom uz koji su generacije odrasle, idealan za postnovogodišnji oporavak (VIDEO)
Priprema je brza i vrlo jednostavna
Ako bismo pravili spisak omiljenih torti i kolača, čizkejk bi, nesumnjivo zauzeo visoko mesto. Ovaj kolač, čija osnova se pravi od krem sira, nastao je u Grčkoj 230. godine n.e.
U to vreme, njegova priprema se sastojala iz toga što se sir izlupa, a zatim se dodaju brašno i med i tako se peče. Današnje verzije se dosta razlikuju od ove prvobitne, izvorne.
Čizkejk se priprema sa plazmom, voćem, kokosom, pistaćima, maltene svim namirnicama. Ipak, jedan se posebno izdvaja, jer u sebi sadrži keks uz koji su generacije odrasle, a i mlađi ga obožavaju. U pitanju je neprevaziđena jafa.
Moramo da napomenemo i to da je, tokom svoje evolucije, čizkejk postao kolač koji se ne peče, iako još uvek postoje recepti za varijante koje se pripremaju u rerni.
Za ovaj recept, rerna vam nije potrebna, samo malo vremena, dok će se apetit sam otvoriti. Osvežite novogodišnji slatki repertoar i uživajte u ovom čarobnom ukusu.
Vreme pripreme:
- 35 minuta
Sastojci:
- 350 g jafa keksa
Za fil:
- 300 g krem sira
- 160 g šećera u prahu
- 400 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 150 g čokolade
- 150 g jafa keksa
Priprema:
Providnom folijom obložite kalup prečnika 23 cm, a zatim po dnu poređajte jafa keks i to tako da čokoladni deo bude okrenut ka gore.
Krem sir umutite sa šećerom u prahu, a zatim dodajte slatku pavlaku i sve sjedinite mikserom. U taj fil dodajte 150 grama jafa keksa, koji ste prethodno iseckali, i promešajte.
Smesu sipajte u kalup i dobro je poravnajte.
Stavite tortu u frižider na sat vremena, a nakon toga istopite čokoladu, sipajte je preko fila i poravnajte je.
Tortu ukrasite seckanim jafa keksom i ostavite je još sat vremena u frižideru.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari