Recept dana: Prhka štrudla sa orasima ili orahovača – nenadmašna starinska praznična poslastica, prekosutra još bolja, ako ostane

23.12.2022

07:08

0

Autor: Z. A.

Nije komplikovano, isprobajte i uživajte

Recept dana: Prhka štrudla sa orasima ili orahovača – nenadmašna starinska praznična poslastica, prekosutra još bolja, ako ostane
Copyright Profimedia

Štrudla sa orasima ili orahovača jedna je od omiljenih starinskih prazničnih posalastica koje se prave sa svinjskom mašću, a koja po nekoliko dana ne gubi na svežini i ukusu.


Naravno, najbolja je ona verziji u kojoj sloj oraha po debljini premašuje sloj testa, jer tada je prhka i sočna u isto vreme.

Orahe je uvek bolje sameti mašinom za mlevenje oraha nego u multipraktiku - jer velike brzine mlevenja dovode do ispuštanja ulja iz oraha, a dobar stari mlin vam daje tačno ono što vam treba.

Ova štrudla neverovatno dobro ide uz kafu ili čaj, a zaista nie komplikovano napraviti je. Ukusna je baš kao i ruska torta s orasima ili starinski polumeseci.

Vreme pripreme:

  • oko 50 minuta

Sastojci:

Za testo

  • 200 g maslaca ili svinjske masti
  • 400 g oštrog brašna
  • 60 g šećera
  • 2 žumanca
  • 1 kiselo mleko
  • 1 prašak za pecivo
  • korica od jednog limuna

Za fil

  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 belanceta
  • 100 ml mleka
  • 2 kašike ruma

Za premaz

  • 50 g otopljenog maslaca

Za posipanje

  • šećer u prahu

Priprema:

1. Omekšali maslac ili svinjsku mast mutite zajedno sa šećerom i žumancima. Potom dodajte kiselo mleko i koricu limuna.

2. Dodajte brašno zajedno s praškom za pecivo i umesite glatko testo.

3. Zamotajte testo u foliju i ostavite ga u frižideru pola sata.

4. Pomešajte orahe, šećer i vanilin šećer. Mleko zagrejte do vrenja i prelijte njime orahe. Dobro izmešajte i ostavite da se malo ohladi. Dodajte rum.

5. Umutite belanca u čvrst sneg i pažljivo ih umešajte u smesu od oraha.

6. Testo podelite na tri jednaka dela. Svaki komad testa razvucite u oblik pravougaonika dimenzija otprilike 35 x 20 cm. Testo bi trebalo da bude razvijeno na debljinu od otprilike 3 mm. Premažite testo trećinom nadeva i zarolajte. Premstite u pleh za pečenje koji ste obložili pek-papirom. Ponovite postupak s preostala dva komada testa.

7. Premažite štrudle otopljenim maslacem i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Ohladite, posipite šećerom u prahu i uživajte u fantastičnom ukusu.

Bon appetit!

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike