Pasta puttanesca iliti špagete na prostitutkin način: Čuveno italijansko jelo koje su pripremale žene lakog morala

16.11.2022

13:32

0

Autor: Z.A.S.

Da li ste je nekada probali?

Pasta puttanesca iliti špagete na prostitutkin način: Čuveno italijansko jelo koje su pripremale žene lakog morala
Pasta Puttanesca - Copyright Profimedia

Da li ste nekada čuli za pastu puttanesca?

Ovo jelo, kontroverznog naziva, datira još iz sredine 20. veka, a nastala je u italijanskom gradu Napulju. Priča u vezi sa ovim jelom je i više nego interesantna.

Reč "la puttana" znači prostitutka, odnosno žena lakog morala. Pa kada izgovorimo ceo naziv ovog jela i bukvalno ga prevedemo, dobijamo naziv "prostitutkina pasta".

Nekoliko je verzija o tome kako je ovo jelo dobilo ime. Prema legendi, njega su prvobitno spremale žene koje su radile u javnim kućama, a sve kako bi mirisom iz kuhinje privukle klijente.

S obzirom na to da su u to vreme bile omražene, prostitutke su često bile napadane na pijacama. Upravo iz tog razloga, lokalne vlasti su odredile jedan dan u nedelji za njihov odlazak na pijacu.

A kako su tamo mogle da odlaze samo jednom nedeljno, kupovale bi namirnice koje dugo mogu da stoje, kao što su kapari, inćuni, masline...

Prema drugoj priči, ugledni šef jednog poznatog napuljskog restorana, kuvao je za svoje kasne goste, od namirnica koje je tada imao u kuhinji, ovu pastu.

Jelo je izuzetno jeftino i jako se lako priprema, a u nastavku pročitajte i recept za njega, pa pokušajte i sami da napravite čuvenu pastu puttanesca.

Profimedia
 

Potrebno je:

  • pakovanje špageta
  • konzerva paradajz pelata
  • šaka crnih maslina
  • oko 6 fileta inćuna
  • velika kašika isečenih kapara
  • 3 čena belog luka
  • 3 velike kašike maslinovog ulja
  • tucana ljuta paprika ili biber
  • svež peršun
  • so
Unsplash
 

Priprema:

Testeninu skuvati al dente.

Na maslinovom ulju kratko propržiti usitnjeni beli luk, tucanu papriku i inćune. Dodati pelat, smanjiti temperaturu i lagano krčkati 15 minuta uz povremeno mešanje. Pred kraj dodati kapare i masline. So dodati po potrebi jer su inćuni i kapari već slani. Umešati špagete. Servirati posuto svežim peršunom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike