Četiri jednostavna trika za ljuštenje kuvanih jaja: Kod ovih stvari uvek svi pogrešimo

11.11.2022

13:38

0

Autor: Z.A.S.

Četiri jednostavna trika za ljuštenje kuvanih jaja: Kod ovih stvari uvek svi pogrešimo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Svi znamo da je za kuvanje jaja potrebno svega 10 minuta. Međutim, nakon što se kuvanje završi i kada se jaja ohlade, potrebno ih je oljuštiti.

A to često duže traje od samog kuvannja.

Retko ko zna kako da oljušti jaja bez mnogo truda i muke, a da pritom belance ostane celo. I zato, isprobajte ova četiri jednostavna trika za ljuštenje jaja.

Uzgajana jaja

Jaja koja su domaća imaju tvrđu ljusku, pa je preporučljivo da, kada planirate da ih kuvate, koristite ona koja su uzgajana na farmi. Ne moraju da budu najsvežija, štaviše, čak je i bolje da budu stara nekoliko dana. Veruje se da kuvana jaja treba da budu sobne temperature, da im ljuska, tokom kuvanja, ne bi popucaa, ali kuvari tvrde da možete da koristite i ona koja su stajala u frižideru.

Profimedia
 

Ključala voda

Jaja je potrebno spustiti nežno u već ključalu vodu, a zatim malo smanjiti temperaturu.

Tajmer

Da ne biste prekuvali jaja, obavezno koristite tajmer. Počnite da merite onog trenutka kada jaja budete spustili u toplu vodu. Ukoliko želite da budu meko kuvana, biće vam dovoljno sedam minuta, a za tvrdo kuvana 10 minuta.

Pixabay
 

Hladna voda

Kada budu bila kuvana, potrebno ih je odmah prebaciti u hladnu vodu. Bilo bi dobro da, dok se jaja kuvaju, pripremite posudu sa ledom i hladom vodom i da u nju samo prebacite jaja nakon što se budu skuvala. Ostavite ih da u toj ledenoj vodi odstoje tri-četiri minuta i možete da počnete da ih ljuštite. Razbijte ih na vrhu i ogulite pod mlazom mlake vode, jer će se ljuske tako brže odlepiti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike